El Govern demanarĂ  explicacions per les "insinuacions" de l'ambaixada dels EUA

Cinca diu que no sap a quina comunicació es refereix Anton Smith, si a la que no parla de BPA de l'agost del 2014 o "no en tenim coneixement de cap altra"

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha avançat aquest dijous al matí que el Govern demanarà, per la via diplomàtica, explicacions sobre les "insinuacions" que va fer el conseller d'Afers Econòmics de l'ambaixada d'EUA, Anton Smith, vinculant un informe que els EUA va transmetre a Andorra l'any passat amb la nota del FinCEN sobre BPA. Cinca ha reiterat que l'única comunicació que van rebre de les autoritats americanes relacionada amb qüestions de blanqueig va ser la de l'agost del 2014 i que no parla de BPA ni de cap entitat bancària. Per tant, el ministre considera que Smith, o bé es refereix a aquesta comunicació o "no tenim coneixement de cap altra". En aquest sentit, considera que "davant d'unes manifestacions com aquestes demanarem que se'ns expliqui a què responen i manifestarem la nostra preocupació perquè entenem que no responen a la realitat i porten un perjudici evident per a l'Estat andorrà".

En relació al comunicat emès aquest dijous per Socialdemocràcia i Progrés, Cinca ha dit que no entén com un partit amb experiència de govern pot fer determinades preguntes, ja que "saben perfectament" que un Govern no ha d'anar a explicar al Consell General comunicacions verbals com aquestes. En aquest sentit, ha recordat que el Govern sí que està obligat a explicar les línies en matèria de política internacional, i que en el cas de blanqueig el Govern ha donat explicacions en reiterades ocasions.

D'altra banda, Cinca ha demanat a tothom "d'aturar-se un moment i intentar avaluar les conseqüències de les manifestacions que estan fent", ja que l'objectiu "no és defensar uns clients ni uns interessos particulars", sinó la plaça financera andorrana, els clients i els treballadors, i esclarir qui són els responsables i actuar en conseqüència. Així, considera que aquests han de ser "objectius compartits, i si algú vol treure'n un benefici polític i desgastar el partit que està al Govern, em sembla molt legítim però nosaltres no hi participarem".

"Un s'adona com n'és de complicat defensar la veritat"

De la seva banda, el cap de Govern, Toni Martí, ha assegurat que veient els últims esdeveniments "un se n'adona que és molt complicat defensar la veritat", i ha pronosticat que "si al final hi ha d'haver una confirmació per part dels Estats Units a nivell diplomàtic, ja la faran".

Martí ha afegit que "agraden molt els complots però no hi ha cap complot, hi ha una nota duríssima del FinCEN que va arribar sense que se'ns avisés". Així, ha emplaçat a esperar la resolució de l'AREB i totes les mesures complementàries que vol implementar al voltant d'aquesta resolució, que espera que es determinin el més aviat possible i que es pugui explicar en una compareixença pública al Consell General.

Pel que fa a les manifestacions d'SDP i en concret de Víctor Naudi, el cap de Govern ha dit que té el màxim respecte a tots els parlamentaris i a totes les preguntes que vulguin fer, i "he de tolerar totes les insinuacions, que són moltes, però aquest Govern defensa la veritat". "Víctor Naudi és una bona persona i jo el respecto, però ell té unes opinions i jo miro de defensar els meus arguments i la veritat, les insinuacions no són ajustades però no puc parlar en nom de Víctor Naudi", ha conclòs.