Publicitat
Publicitat

El Govern garanteix als treballadors de BPA el seu salari mentre no es tanca l'entitat

Ho han assegurat els representants dels treballadors, recentment associats, en sortir d'una reunió aquest dissabte al migdia amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca

Matí mogut a l'edifici administratiu de Govern, tot i ser dissabte, i ja en van uns quants. Els quinze delegats dels diferents departaments de Banca Privada d'Andorra (BPA), que representen al 90% dels 268 treballadors de l'entitat, units des d'aquest dijous per defensar els seus interessos en l'afer que afecta el banc intervingut, han sortit de la reunió que han mantingut amb el cap de Govern i el ministre Cinca durant més de dues hores aquest dissabte al migdia amb la garantia per part del Govern que continuaran cobrant mentre es mantingui oberta l'empresa. A més, asseguren que així continuarà aquest dilluns a l'horari habitual. Els representants laborals també han traslladat la demanda perquè les seves inquietuds siguin recollides en la llei que prepara el Govern per donar solució a l'afer, en forma de propostes socials i laborals que siguin aplicables universalment, per si mai es tornés a donar una situació que, per mida i transcendència, sembla irrepetible.

Els portaveus dels treballadors de BPA, Lluís Pérez i Xavier Sendra, han comparegut davant l'edifici administratiu, al capdavant d'un grup de companys de l'entitat i amb el suport de l'equip legal de l'advocat Manuel Pujadas, que els assessora des d'aquest divendres. Les primeres paraules han estat d'agraïment a la "disponibilitat del cap de Govern en funcions", un Toni Martí que no ha volgut expressar la postura de l'Executiu en aquesta reunió, però que ha qualificat els treballadors de BPA de "gent amb una gran dignitat" en sortir de l'edifici. Ells, per la seva banda, han insistit que el Govern "s'ha compromès a mantenir els salaris de tots els treballadors i col·laboradors de BPA en el temps que el banc estigui obert".

El compromís, com han afegit els portaveus, també és que aquest dilluns continuï oberta l'empresa. Però, tot i no voler parlar de cap dels escenaris futurs possibles, van més enllà, i afirmen que "nosaltres no barallem en qualsevol cas que es tanqui l'entitat, com a representants dels treballadors estem disposats a anar fins al final amb la nostra mesura de pressió, si cal, que és anar a treballar cada dia, perquè feina en tenim". Mentrestant el Govern continua treballant en l'esborrany del projecte de llei que ha de desencadenar la reestructuració o una liquidació ordenada de l'entitat, el qual va posar en comú amb els líders de les diferents forces polítiques del nou Consell General i que preveuria la possibilitat de crear un nou banc on es puguin traspassar els actius bons de BPA, tot i que n'han transcendit pocs detalls.

El que sí que ha transcendit aquest dissabte és la manca d'una solució laboral i social pels treballadors del banc intervingut en l'esborrany del text al qual també han tingut accés els representants d'aquests treballadors. Per a ells l'objectiu principal és preservar l'obertura de l'entitat, tot i que reconeixen que "no volem parlar d'un escenari negatiu o positiu, els contemplem absolutament tots". Ara bé, en qualsevol cas, els treballadors han esgarrapat el compromís del Govern d'incorporar a la llei que s'està preparant -adaptada a les especificitats de la directiva europea vigent- un component social. "Això són més que balanços, més que números", ha denunciat Xavier Sendra, que ha apel·lat a les famílies dels gairebé 270 treballadors de BPA, "una part important de la societat", com ha qualificat el portaveu Lluís Pérez. Aquestes famílies se sumen a les de les petites empreses col·laboradores i dependents de la matriu del grup, que també preocupen els representants dels treballadors. Sendra ha afegit que la idea que han proposat és que "tot això serveixi d'experiència per a futures eventualitats i estigui cobert [el component social en la futura llei] i estem tots una mica més tranquils".

A banda d'una solució per al futur de tots els treballadors i els de les seves famílies els representants de la plantilla han demanat la intercessió del Govern per mantenir reunions urgents amb els administradors del banc, l'INAF, la UIF i la fiscalia. Entre aquestes, la prioritària és la trobada amb els administradors provisionals, Carles Salvadó, Santiago Guillén i Joan Quera, que segons els portaveus laborals, encara no s'han posat en comunicació amb els treballadors. L'interès és transmetre la preocupació sobre el futur laboral de tots ells, que han aportat una cinquantena d'inquietuds que hauran de ser tractades amb els administradors perquè "són els únics que poden ser efectius en ser temes purament operatius". El gruix de la plantilla tampoc no manté relació amb els socis majoritaris, els germans Cierco, encara que en aquest cas, es vol mantenir la distància i "que ells facin la seva lluita, que per això ells tenen el seu advocat i són actors d'una altra part d'aquest problema", ha especificat Pérez.

Pel que fa a la negociació política, de moment encara no s'ha produït la següent reunió amb els líders de les quatre forces del nou Consell General, que es preveia imminent, tot i que aquest dissabte al matí l'activitat a l'edifici administratiu del Prat de la Creu ha inclòs la presència del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i el secretari general del Consell General, Josep Hinojosa. Hinojosa no ha donat detalls pel que fa a la solució d'urgència que estan gestionant els demòcrates amb la sindicatura i la resta de grups per accelerar la constitució del nou Consell i els grups parlamentaris, que hauria de permetre l'aprovació urgent d'una llei aplicable a BPA.