Publicitat
Publicitat

El Govern treu importància a la magnitud dels comptes il·lícits de BPA

El ministre de Finances diu que el problema de BPA és de confiança, i assegura que el desajust de l'entitat no serà gran

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha insistit en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimecres que BPA "no té un problema d'actius tòxics" i que el seu desajust de balanç, a diferència del que ha passat amb altres entitats intervingudes a altres països no és gran. Cinca ha desmentit les publicacions d'alguns digitals espanyols d'aquest dimecres en què es donaven xifres dels diners blanquejats, perquè "res del que puguin dir aquests mitjans té res a veure amb la realitat" i, de fet, ha insistit, un cop més, que el problema de BPA és la confiança i la capacitat de l'AREB de trobar una resolució que garanteixi els interessos dels clients i els treballadors. El portaveu del Govern ha afegit, a més, que un cop l'AREB disposi d'aquesta informació necessitarà "dues o tres setmanes" per tenir un primer esbós d'una possible resolució per aconseguir el futur funcionament de l'entitat o les seves hereves.

El Govern ha tornat a recordar, aquest dijous, la necessitat d'aconseguir la confiança en la plaça financera andorrana, després que esclatés l'afer BPA. De fet, l'Executiu ha tret ferro a les publicacions dels webs 'Economista Digital' i 'El Confidencial', que asseguraven que l'auditoria de PricewaterhouseCoopers (PwC) havia xifrat entre 50 i 200 MEUR -depenent del mitjà- els diners procedents del blanqueig a BPA, i ha assegurat que és molt més important la crisi de confiança que el desajust a l'entitat, que "no és gran".

"Tinc el convenciment que la immensa majoria són diners lícits" ha insistit Cinca, que també ha lamentat que la problemàtica en aquests moments ve donada per "quatre casos" de blanqueig d'abast internacional. A partir d'aquí, ha continuat el ministre portaveu, "deixa de tenir transcendència la quantitat", a diferència del que va passar a altres entitats intervingudes arreu del món -per exemple a Islàndia o Espanya, i contra el que lluita el Govern és contra un escenari en què, presumptament, hi havia "connivència" d'alguns executius davant males pràctiques.

Així doncs, la primera fase de les tasques d'auditoria de PwC -que s'ha dut a terme sobre 600 comptes- s'han completat ja, però "no hi ha novetats importants", segons Cinca. El procés continua, ara, per garantir que el que queda no és origen d'activitat il·lícita, mantenint el calendari. Cinca ha assegurat que l'empresa externa ja ha compartit l'informe amb l'AREB, que ara haurà de decidir quina fórmula pot ser la més indicada per donar resolució a l'entitat alhora que es garanteix el funcionament als clients i el futur als treballadors.

Etiquetes