Publicitat
Publicitat

El Govern prepara el marc jurídic per poder liquidar BPA

L'Executiu continua mantenint com a prioritat la recuperació de la confiança en l'entitat, però es prepara per a tots els escenaris possibles

Amb la intenció de resoldre el més aviat possible la crisi de Banca Privada d'Andorra (BPA), el Govern treballa amb tots els escenaris possibles per intentar redreçar la situació. La primera via era restablir l'operativa aconseguint una certa normalitat a les entitats del país, que es considera que s'està assolint. Així, es podrà intentar recuperar la confiança dels mercats internacionals i poder mantenir l'operativa de BPA.

A banda d'aquests esforços perquè BPA recuperi la seva posició i pugui tornar a entrar en els mercats internacionals, però, cal preveure també què fer si s'ha de liquidar l'entitat, que és l'opció més factible actualment, segons diverses fonts coneixedores de la situació. El Govern actual liderat per Toni Martí està en funcions, i tot i haver revalidat la victòria a les urnes, encara no s'ha constituït el Consell General i per tant cal esperar a la seva constitució per poder aprovar qualsevol llei o modificació de llei.

La sessió constitutiva del Consell General està prevista per al proper 23 de març però, tal com diu la Constitució, "en la primera sessió, que se celebrarà en el termini de vuit dies després de la sessió constitutiva, es procedirà a l'elecció del cap de Govern". Si els grups parlamentaris acceptessin celebrar aquesta sessió en un termini especialment curt, després de la investidura el Govern podria entrar el projecte de llei per la via d'extrema urgència, que és el que cal en aquesta situació crítica.

Així, mentrestant, l'Executiu en funcions intenta tenir enllestit per a aquell dia tot el necessari per encarar els escenaris possibles i estar preparats per donar una resposta el més ràpida i efectiva possible.

Actualment, la legislació andorrana no preveu la reestructuració d'una entitat bancària i, per tant, per permetre aquesta operació caldria entrar una llei ad hoc que ho reguli, tal com han confirmat a l'ARA fonts coneixedores de la situació. La llei regularà com s'hauria de procedir en cas que s'executés la liquidació o reestructuració d'una entitat bancària, en aquest cas BPA, i com fer-ho de la millor manera, tenint en compte tant els interessos dels clients com intentant no perjudicar els empleats del banc. La mateixa font afegeix, a més, que es treballa encara amb l'opció que els treballadors es puguin recol·locar, tot i que altres fonts han descartat que es pugui arribar a aconseguir aquesta fita.

L'advocat dels Cierco es reuneix amb l'INAF

D'altra banda, l'advocat dels germans Ramon i Higini Cierco, Jaume Brtumeu, s'ha reunit, aquest mateix dimarts amb la directora de l'INAF, Maria Cosan. Bartumeu ha explicat que aquest dilluns al vespre, després de les demandes perquè els escoltessin, el van trucar per reunir-se, i que aquest mateix dimarts al matí ha pogut exposar a la directora de l'INAF les propostes dels accionistes majoritaris per al futur de BPA. Tot i això, no ha volgut detallar en què consistirien aquestes mesures.

Etiquetes