Publicitat
Publicitat

L'Executiu tramet el CDI amb Espanya al Consell General

Tot i que el Congrés dels Diputats no l'ha ratificat encara, s'espera que pugui ser aprovat abans de les eleccions generals, previstes per al final d'any

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres la tramesa del CDI amb Espanya al Consell General per a la seva ratificació. El text va ser signat pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el ministre d’Hisenda i Administracions Públiques espanyol, Cristóbal Montoro, el passat 8 de gener, però s'ha retardat la seva tramitació a Andorra per sincronitzar-ne el ritme al procés legislatiu espanyol. Al país veí el text ja s'ha entrat a tràmit parlamentari i, tot i que el Congrés dels Diputats no l'ha ratificat encara, s'espera que pugui ser aprovat abans de les eleccions generals, previstes per al final d'any, com ha explicat Cinca en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

"És sabut que Espanya i França tenen processos [legislatius] més lents i es busca certa coincidència], ha recordat Cinca, per explicar que s'hagi triat aquest dimecres com a data per trametre el CDI al Consell General.

A més, Espanya ha de convocar eleccions generals abans del 20 de desembre i es pressuposa un canvi important de l'arc parlamentari, vist el resultat de les darreres eleccions municipals i autonòmiques. No obstant això, Cinca s'ha mostrat convençut que pot estar ratificat abans de final d'any i que en tot cas els canvis polítics no haurien de suposar un entrebanc.

"Estem parlant d'un conveni inspirat en els estàndards de l'OCDE, no em sembla que puguin ser qüestionables", ha afirmat Cinca per justificar la confiança en la ratificació del conveni pel parlament espanyol. Tot i assegurar que "es podrà fer abans de les eleccions", Cinca ha reconegut que si això no passa, el conveni es podria arribar a endarrerir "quatre o cinc mesos".

Andorra ha signat diferents CDI amb França -ja ratificat- i amb Luxemburg, mentre que s'han iniciat les negociacions amb Portugal. La pròxima reunió tècnica per avançar en aquestes negociacions se celebrarà a Andorra a principis de juny.