Publicitat
Publicitat

L'INAF destitueix el Consell d'Administració i tres directius de BPA

L'anunci l'ha fet el cap de Govern en funcions, Toni Martí, des de Brussel·les. L'INAF ha nomenat tres administradors provisionals mancomunats per tal que es facin càrrec de la gestió de Banca Privada

El cap de Govern en funcions, Toni Martí, ha anunciat aquest dijous que l'INAF ha destituït tot el Consell d'Administració i alguns alts directius de Banca Privada d'Andorra. L'anunci l'ha fet a Brussel·les, durant les declaracions posteriors a la reunió que ha mantingut amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. La decisió l'han pres les dues interventores que es van designar per gestionar l'entitat després de les acusacions de males praxis per blanqueig de capitals fetes per Estats Units.

Toni Martí ha indicat que la decisió s'ha pres a les 8 del matí d'aquest dijous i que es tracta "d'un pas més en la intervenció" feta a la entitat. El cap de Govern en funcions ha indicat que estan en contacte amb les autoritats americanes i que també s'ha informat a la Comissió Europea sobre la qüestió, insistint en el fet que no és un problema del sistema financer andorrà i que l'afer "s'ha de solucionar abans de 60 dies". A més, Martí ha afegit que "és un problema al tomb, suposadament, d'algunes persones, d'un sector", però que la banca té la solvència i la liquiditat necessàries.  

La decisió arriba l'endemà que el Consell d'Administració de Banco Madrid, filial espanyola de BPA, presentés la seva dimissió per facilitar l'actuació interventora iniciada per l'organisme supervisor. També aquest dimecres, Panamà va intervenir la filial de BPA en aquest país, de manera que ja són tres les entitats intervingudes arran de la denúncia de males praxis en matèria de blanqueig de diners provinents del crim organitzat que va llançar Estats Units.

Nomenament de tres administradors provisionals mancomunats

L'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) ha informat que s'ha acordat suspendre provisionalment el Consell d'Administració (format pels germans Higini i Ramon Cierco, Joan Pau Miquel, Frederic Borràs, Ricard Climent, Bonaventura Riberaygua i Rosa Castellón), i tres membres més de la seva direcció general. En el seu lloc, han nomenat tres administradors provisionals mancomunats, de manera que s'ha deixat sense efecte aquest dijous la mesura d'intervenció prèviament acordada per l'INAF.

Els tres administradors independents nomenats per l'entitat són Carles Salvadó, Santiago Guillén i Joan Quera, que han pres el control efectiu de la gestió administrativa i operativa de BPA a les 8.30 hores del matí i que tenen per objectiu preservar l'estabilitat de l'entitat i la seva operativa. Carles Salvadó va ser director general de l'INAF abans de l'actual directora, mentre que Santiago Guillén i Joan Quera provenen de MoraBanc, on fins a aquest dimecres el primer n'era el director financer mentre que Quera va ser conseller delegat fins el 2011 i aquest dimecres ha dimitit com a conseller per tal de fer-se càrrec de la nova responsabilitat.

D'altra banda, aquest dijous també s'ha conegut que les quatre entitats financeres a través de les quals Banca Privada d'Andorra operava a Estats Units eren Bank of America, Citibank i les filials d'HSBC i del Deutsche Bank, tot i que cap d'elles ha estat acusada per les autoritats d'irregularitats en el seu paper de corresponsalia bancària.

Etiquetes