Publicitat
Publicitat

L'IPC del febrer se situa en el 2,3%

La dada facilitada pel Departament d'Estadística aquest dijous confirma la tendència a l'alça dels preus en els darrers mesos

L’Índex de Preus al Consum (IPC) se situa en un 2,3% positiu al febrer, una dada que si bé rebaixa en una dècima l’índex avançat que es va publicar a començament de mes, mostra que continua la tendència a l’alça dels preus dels darrers mesos. Cal recordar que l'IPC del febrer de 2016 se situava en el 0,5% negatiu. Les dades, facilitades aquest dijous pel Departament d’Estadística, mostren que els grups de l’esbarjo; el transport, a causa de l’increment dels preus dels carburants i lubricants; l’alimentació, bàsicament per l’augment de preu de les verdures i els llegums; la salut; l’habitatge; el vestit i el calçat i els hotels i restaurants, a causa de l’augment dels preus d’allotjament, han contribuït a aquesta pujada. Per contra, els mobles i serveis a la llar, els béns i serveis diversos i l’ensenyament, per la baixada dels preus del material pedagògic, han moderat el creixement del febrer. 

En comparació amb els països veïns, les dades mostren que la variació anual de l’IPC d’Espanya al febrer se situa en el 3% i manté una acceleració a causa de l’augment dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, a conseqüència d’una pujada de preus de les fruites fresques i dels llegums i les verdures fresques. El transport experimenta un creixement respecte al mes de gener, principalment per l’augment dels preus dels carburants respecte al febrer de l’any passat. El grup que fa que moderi la variació, és el de l'habitatge a causa de la reducció dels preus de l’electricitat. 

Pel que fa a França, l’IPC al febrer se situa en l'1,2%, amb una desacceleració que s’explica pels preus dels productes manufacturers a conseqüència d’un fort descens en els preus de la roba i el calçat. Els preus de l'alimentació afavoreixen aquest decreixement, a causa d’una baixada dels preus dels aliments frescos. Per contra, els serveis s’incrementa a conseqüència del creixement dels preus del transport aeri i de les comunicacions. A l'últim, els preus de l'energia es mantenen estables després de cinc mesos d’increments. 

Finalment, a nivell de la Unió Monetària, l’evolució dels preus en termes de l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) avançat ha suposat una variació anual del 2% al febrer d'enguany, amb un augment de dues dècimes en relació a la mesura de la inflació efectuada al mes de gener.