L'app andorrana Kopyk troba el seu NIU

L'espai per a la "incubació" i "acceleració" d'Andorra Telecom acull els primers projectes empresarials

El novembre de l'any passat Andorra Telecom va posar en funcionament a l'edifici Els Arcs de la Massana el NIU, un espai per a la "incubació" i "acceleració" de projectes empresarials del país. Un projecte per fomentar l'emprenedoria en un espai comú i que compta amb la col·laboració de mentors, assessors i fins i tot inversors, per fer realitat les idees empresarials. Durant aquest període de temps, ha explicat el responsable del NIU, Miquel Gouarré, dotze empreses han mostrat el seu interès en entrar dins la iniciativa, quatre han fet una demanda formal i, de moment, dues han obtingut el vistiplau.

La primera d'elles s'ha donat a conèixer aquest dimarts al matí. Es tracta de Kopyk, una aplicació per a telèfons mòbils que geocalitza fotografies per després compartir-les amb la resta d'usuaris. També crea àlbums de zones concretes i dins d'aquests àlbums genera un sistema de votacions amb premis per a les fotos que més agradin. Ha estat creada per l'emprenedor andorrà Jonathan Pisonero.

L'app ja està creada i, de fet, ha estat descarregada 2.000 vegades, i també s'han penjat 600 fotografies des de vint països diferents, ha explicat Pisonero. També des de l'Amèrica del Sud, on "som molt actius". Però al voler créixer, l'emprenedor s'ha trobat amb el fet que necessita més coneixements tecnològics i informàtics: "Necessitava ajuda", ha reconegut. Arribats a aquest punt, va accedir al programa del NIU "per redefinir el model de negoci" de Kopyk, i també per aconseguir que el seu projecte generi beneficis, tenint en compte que la descàrrega és gratuïta (i de moment només per a mòbils Android). El procés ja ha començat i Kopyk es troba ara mateix "en fase d'acceleració", ha afegit Gouarré.

D’altra banda, el responsable del NIU ha explicat que al mes de juliol s'hi implantarà una segona empresa, en aquest cas la d'un francès que s'ha establert al país amb la seva família. És un enginyer en telecomunicacions que ha creat una eina de monitorització que permet predir el trànsit a què haurà de fer front una determinada xarxa d'Internet.