Publicitat
Publicitat

Els Liberals creuen que el Govern actua com a 'client privilegiat' de BPA

Critiquen que pugui vendre deute públic de l'entitat a altres bancs però que la resta de clients no puguin amortitzar hipoteques ni eixugar deutes amb diners propis

Els membres de l'Executiva de Liberals d'Andorra, Amadeu Rossell, Joan Albert Farré i Valentí Martí, han valorat aquest dijous alguns temes de l'actualitat política com són la nota de l'AREB indicant que prendrà una decisió a mitjans de juny, l'aclariment de l'ambaixada americana sobre la conferència d'Anton Smith i la creació de la comissió especial sobre el sector bancari al Consell General.

"Qualsevol resposta més enllà del 16 de març és un termini llarg". Així ho ha definit el secretari de Relacions Institucionals de Ld'A, Valentí Martí, en relació a l'anunci de l'AREB de prendre una decisió respecte de BPA a mitjans de juny. De fet, els Liberals consideren que la nota del regulador està "buida de contingut" i "no aporta res", només que s'obre un període de 15 dies en què se suposa que hi haurà una possible solució "però no diu quina i ens preocupa", ha manifestat el secretari general de l'Executiva, Amadeu Rossell.

Tampoc tenen coneixement de l'auditoria de PriceWaterhouse Coopers, no saben en quin punt es troba ni quin procediment segueixen, però demanen la "màxima celeritat" a l'AREB perquè Banco Madrid va ser intervingut més tard però "els clients ja estan tocant diners, que és el que importa", han remarcat.

D'altra banda, encara que no discuteixen la decisió de vendre deute públic de BPA a altres entitats, sí que discrepen del fet que el Govern actuï com a "client privilegiat" mentre que la resta de clients no poden eixugar ni les seves hipoteques ni préstecs amb diners propis. "Si ho pot fer el Govern també ho haurien de poder fer altres clients", ha manifestat Martí.

Els Liberals també han valorat el comunicat de l'ambaixada dels Estats Units matisant les paraules d'Anton Smith. Mantenen que no parla de BPA però "posa la lupa a tot el sistema bancari andorrà, que és pitjor", segons el secretari general de l'Executiva. A més, insta el Govern a prendre mesures sobre el sector financer però la resposta és "laxa", asseguren els Liberals. De fet, celebren les bones relacions de l'Executiu amb els Estats Units "perquè sinó les conseqüències serien molt pitjors", han augurat.

Caldrà esperar a veure com avança el cas i les responsabilitats que s'estableixen però "s'han de depurar", han admès.

Els membres de Ld'A han explicat el funcionament de la comissió especial que analitzarà els fets que han portat a la intervenció de BPA i proposarà mesures per reforçar el sistema financer. La previsió és que el PS s'hi afegeixi i SDP ho valorarà un cop s'engegui i comenci a funcionar.

Coprincipat
Pel que fa a la continuïtat del coprincipat, els Liberals mantenen la prudència i esperaran "notícies oficials", ha dit el vicepresident Joan Albert Farré. Amb tot, "la sobirania recau sobre el poble", ha recordat Rossell però, com ha admès Farré, si es confirma és un tema "molt delicat" i suposaria un altre "front obert d'importància cabdal" que caldrà abordar per "assegurar el futur del nostre país amb dignitat".