Publicitat
Publicitat

Matthew Gentzkow guanya el Premi Internacional Calvó Armengol

Les contribucions principals de Gentzkow han estat en l'àrea de l'organització industrial. Estudia la conducta i l’actuació dels mercats amb un interès especial per la indústria dels mitjans de comunicació

El professor Matthew Gentzkow, catedràtic de la Stanford University, ha guanyat el Premi Internacional Calvó Armengol, atorgat pel Govern d’Andorra, la Fundació Crèdit Andorrà i la Barcelona Graduate School of Economics. Aquest premi es va instaurar en memòria del professor Antoni Calvó Armengol, i enguany ha arribat a la seva quarta edició. El premi, que ofereix una dotació en efectiu de 30.000 euros, reconeix els èxits científics dels guardonats.

El professor Matthew Gentzkow va llicenciar-se l’any 1997 a la Harvard University i es va doctorar en economia l’any 2004 a la mateixa universitat. Des del 2004 fins a mitjans del 2015 va ser professor a la University of Chicago Booth School of Business. Ha obtingut diversos reconeixements, inclosa una 'Sloan Fellowship' i la medalla John Bates Clark (aquesta distinció la concedeix l’American Economic Association al millor economista nord-americà més jove de 40 anys). És 'Fellow' de l’Econometric Society i de l'American Academy of Arts and Sciences. Ha estat membre de diversos consells editorials i actualment és coeditor de l''American Economic Journal: Applied Economics'.

Les contribucions principals de Gentzkow han estat en l'àrea de l'organització industrial. Estudia la conducta i l’actuació dels mercats amb un interès especial per la indústria dels mitjans de comunicació. Gentzkow estudia el grau en què els diaris ofereixen una àmplia gamma d'informació als seus lectors, la font de la parcialitat dels mitjans i com aquests influeixen en les decisions dels votants. La seva recerca és una contribució important per emmarcar aquestes preguntes, per proporcionar models teòrics per respondre-les i per recopilar i analitzar les dades que permeten avaluar el comportament dels mitjans de comunicació. Gran part de la recerca d'Antoni Calvó Armengol tracta de com es distribueix, s’interpreta i s’utilitza la informació en la societat. La investigació de Gentzkow analitza aquests temes en el context dels mitjans de comunicació.

El guanyador impartirà una conferència durant la cerimònia de lliurament del premi que tindrà lloc a Andorra. També pronunciarà una conferència acadèmica i encapçalarà com a director científic un seminari de treball en què participaran entre 15 i 20 investigadors joves de tot el món. Tant la cerimònia de lliurament del guardó com el 'workshop' tindran lloc durant el 2016. El comitè de selecció del premi ha estat format per Salvador Barberà, Matthew O. Jackson (president) i Joel Sobel.

El Premi Internacional Calvó Armengol va ser creat l’any 2008 pel Govern d’Andorra, la Fundació Crèdit Andorrà i la Barcelona GSE en memòria d’Antoni Calvó Armengol, professor andorrà de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Barcelona GSE que va morir la tardor del 2007 amb 37 anys. S’atorga cada dos anys a un economista o científic social menor de 40 anys que hagi contribuït al coneixement de l’estructura social i a les implicacions que té sobre les interaccions econòmiques. Aquesta és la quarta edició del premi, que en la primera convocatòria es va concedir a Esther Duflo (2009), en la segona a Roland Fryer (2011) i en la tercera a Raj Chetty (2013).