Publicitat
Publicitat

El Moneyval avala el pla d'acció del Govern i el Banc Mundial per avaluar el risc nacional

Tot i que ha detectat algunes deficiències tècniques que seran revisades en una pròxima visita, el Moneyval considera “àmpliament complertes” les recomanacions fetes durant la seva visita al Principat al 2011

El Moneyval, l'òrgan de control del Consell d'Europa per a la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme, ha publicat aquest dimecres l'informe en què avala els progressos fets per Andorra durant els últims tres anys, després que el passat setembre es fes públic que Andorra havia superat la quarta ronda d'avaluacions de l'organisme europeu. Així mateix, ha valorat positivament el pla d'acció conjunt entre el Banc Mundial i el Govern per avaluar el risc nacional i la creació d'un banc pont per transferir els fons legítims de BPA. Tot i que ha detectat algunes deficiències tècniques que seran revisades en una pròxima visita, el Moneyval considera “àmpliament complertes” les recomanacions fetes durant la seva visita al Principat al 2011.

L'informe destaca els canvis legislatius que impedeixen inversions procedents de països que no cooperen en la prevenció del blanqueig. Pel que fa a la notificació de transaccions sospitoses, posa en relleu que s'ha passat de les 22 el 2010 les 36 del 2014, una xifra d'acord amb els estàndards del Grup d'Acció Financera (GAFI).

El Moneyval també destacat els progressos en les inspeccions a entitats financeres i en l'aplicació de sancions, constatant que al 2011 no en va haver cap, i al 2014 se'n van fer nou que van acabar amb tres multes per un import global de 152.000 euros.

Així mateix, el Moneyval, a través de l'informe publicat aquest dimecres, també valora positivament i dóna a conèixer el pla d'acció conjunt del Govern amb el Banc Mundial per elaborar una avaluació nacional de risc i crear un banc pont per transferir els fons legítims de Banca Privada d'Andorra. El 14 de maig del 2014 el Govern va acordar iniciar les accions necessàries per arribar a un acord amb el Banc Mundial per disposar de la seva assistència. En aquest sentit, el 3 de junt del 2015, el Govern va aprovar el pla de treball per a l'avaluació nacional de riscos.

L'informe posa en relleu que Andorra ha complert amb la petició d'acabar amb la situació per la que els acusats per delictes relacionats amb el finançament del terrorisme no tenien cap responsabilitat penal. A més, també es fa ressò de l'aplicació i el seguiment de les resolucions de les Nacions Unides contra el finançament del terrorisme.

El text destaca l'acord monetari amb la UE del 2011, la ratificació del Conveni de Palerm sobre el crim organitzat transnacional i l'aplicació del Conveni de Viena contra el tràfic il·legal de drogues i substàncies psicotròpiques.

Un cop passada la quarta ronda d'avaluació, en què el Moneyval havia fet fins a 49 recomanacions l'any 2012, ara es preveu que l'any vinent Andorra torni a rebre la visita d'una delegació de l'organisme, que depèn del Consell d'Europa, i que torni a emetre un informe amb noves recomanacions corresponents a la cinquena avaluació, prevista per al quart trimestre del 2016.