Naturlàndia tanca el 2016 en vermell però amb previsions de millora

Malgrat l'augment dels ingressos i la reducció de les despeses, el deute de l'exercici és de 1.667.608 euros

Naturlàndia ha tancat l'exercici 2016 amb un deute de 1.667.608 euros, segons els comptes que s'han presentat aquest dimecres a la junta general ordinària de Camprabassa, la societat explotadora del parc. Durant l'any passat els ingressos han augmentat respecte el 2015 en 72.948 euros, el que representa un increment del 1,93%, mentre que les despeses s'han reduït en 58.034 euros, un 1,10%. Les pèrdues han baixat en 43.636 euros en relació a l'exercici anterior (1.667.608 per 1.711.244 euros).

Tot i que els comptes són el reflex d'una empresa en una situació de dificultats econòmiques i financeres, el cònsol major de Sant Julià de Lòria i president de Camprabassa, Josep Miquel Vila, ha apuntat, davant una vintena d'accionistes, una millora del compte de resultats de cara a aquest any. Vila ho argumenta en funció a l'increment del número de visitants al país i a un increment dels ingressos i a la contenció de la despesa. També ha fet esment a l'execució de les mesures del pla de viabilitat que ha dut a terme una empresa externa.

Tot i això, el comú lauredià haurà d'aportar 700.000 euros per eixugar el deute del 2016, i la major part d'aquests diners aniran destinats a pagar préstecs als bancs que, a pesar de la situació econòmica de la societat, han anat renovant els crèdits. Això ha fet que pugui disposar de la liquiditat suficient per continuar les seves activitats.

Vila ha explicat que és possible que aquest any l'aportació del comú sigui com a màxim de 300.000 euros i que la xifra pot ser de zero pel 2019. El cònsol major ha destacat que "la societat ha tingut una tendència positiva els darrers anys, amb un increment gradual de la xifra de negoci i una reducció de la despesa". Aquest augment de la facturació és degut, principalment, a l'increment de la utilització del Tobotronc i de l'Airtrekk, així com a la reducció de personal.

En l'informe d'auditoria que s'ha lliurat als assistents a la reunió que ha tingut lloc a l'Auditori Rocafort de Sant Julià de Lòria es fa esment a l'existència de diverses demandes per accidents contra Camprabassa, de les quals algunes són de quantia indeterminada. Segons diverses fonts, la societat considera que té moltes possibilitats de guanyar-les. i en cas contrari aquestes quedaran cobertes per les companyies asseguradores. D'aquesta manera, els administradors de Camprabassa consideren que de les esmentades demandes no se'n derivaran pèrdues ni obligacions futures.

A banda de l'aspecte econòmic, a la reunió també s'ha tractat l'abatiment d'un ós al parc d'animals i l'incompliment per part de Camprabassa de no convocar la junta general ordinària abans de l'1 de juliol del 2017, incomplint d'aquesta manera, tres articles (30, 71 i 74) de la Llei de Societats Anònimes i Responsabilitat Limitada. Respecte a l'abatiment de l'ós. s'ha informat de l'obertura de dos expedients per part del Cos de Banders i de Patrimoni Natural.