Economia 08/05/2015

Només 1 de cada 10 empreses és exportadora

La Cambra apunta les dificultats per vendre a l'exterior després de dos anys d'obertura econòmica per la pròpia dimensió de les companyies però també per les dificultats dels tràmits duaners i la logística internacional, el desconeixement dels mercats exteriors i la falta de contactes

M.c.
3 min
El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, Marc Pantebre. / M.C.

Andorra la VellaLa Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d'Andorra ha presentat aquest divendres els resultats de les enquestes de conjuntura del segon semestre del 2014 realitzada entre prop de 400 empresaris del país. En la mateixa s'analitza la percepció de l'evolució del negoci dels sectors de la indústria, la construcció, el sector hoteler i el comerç i, per primer cop, s'analitza la internacionalització de les empreses.

En aquest punt s'exposa que només una de cada deu empreses del país s'identifiquen com a exportadores i set de cada deu no han realitzat cap tipus d'activitat orientada al mercat exterior. A més, el volum d'empreses que tenen previst exportar en els pròxims tres anys és el 22%, sobretot del sector industrial. Després de dos anys d'obertura econòmica, el president de la Cambra, Marc Pantebre, ha exposat que cal tenir en compte les dimensions de les empreses andorranes i el fet que com més grans són les companyies més vocació d'internacionalització tenen. Amb tot, aquesta és una "assignatura pendent" amb "molt potencial i un ampli recorregut", ha assenyalat Pantebre.

Encara que cada cop tenen més consciència de la necessitat de sortir fora, a mesura que s'estanca el negoci al mercat local, els empresaris troben dificultats com el desconeixement i la manca de contactes en altres països i els entrebancs en la tramitació duanera.

El president de la Cambra ha apuntat que en els pròxims quatre anys, "si tot va bé i es fa una bona negociació de l'acord d'associació amb la UE", Andorra té una "bona perspectiva" per entrar en un mercat de més de 500 milions de persones. Per això, des de l'entitat han posat en marxa serveis d'acompanyament a les empreses, sobretot per a les més petites, per ajudar-les en aquest procés d'internacionalització.

2014 amb PIB positiu i signes de millora per al 2015

L'enquesta de la Cambra pregunta a les empreses sobre la seva percepció en relació a l'evolució dels seus negocis. En el sector de la indústria es detecta una recuperació "moderada" durant el segon semestre del 2014 amb un saldo positiu per primer cop en sis anys i mig i un 27% de les empreses que considera que la situació és bona. Per al 2015, les perspectives són d'un canvi de tendència amb una "tímida millora de l'activitat", ha informat Pantebre. A més, l'índex de clima industrial, que mesura el sentiment de confiança del sector, també reflecteix els ànims "menys pessimistes" de les empreses i millora dotze punts respecte al semestre anterior, situant-se com a valor més favorable en els últims deu exercicis.

El sector de la construcció mostra els primers signes d'estabilització després de catorze semestres, encara que la situació no respon a una millora global del sector sinó als ajuts puntuals de les polítiques d'estímul del Govern, per exemple amb el Pla Renova, ha avisat el president de la Cambra. Tot i això, tant l'obra residencial com la civil mostren una lleugera recuperació. El 2015 es continuarà frenant la caiguda i es preveu una tendència a l'estabilització.

Pel que fa al comerç minorista en el segon semestre del 2014 ha moderat la seva caiguda amb una demanda que es manté feble però que comença a mostrar lentament alguns signes de recuperació. "No es veu un dinamisme gran del consum, però l'evolució del negoci no es considera tan dolenta com fa un any", ha assenyalat Pantebre. Els més castigats són les botigues d'electrònica i els supermercats, mentre que les d'alimentació, equipaments, higiene i vehicles entre altres mantenen la facturació. Per al 2015 esperen una millora "molt discreta" i una "lleu" recuperació de les vendes.

Per últim, al sector hoteler la marxa del negoci no empitjora però es manté estancat. Hi ha una "gran preocupació" per l'estacionalitat i també per la pèrdua de clients del mercat rus. Per al primer semestre d'aquest any no es veu una millora "de fons" i el grau d'ocupació es preveu baix.

En general, les empreses veuen obstacles per al creixement en la burocràcia i els excessius tràmits administratius i les dificultats per accedir al crèdit. Per això, la Cambra insisteix en la "racionalització i simplificació" dels processos per exportar mercaderies i la implementació de sistemes de pagament online que podrien arribar en breu de la mà de dues entitats bancàries del país.

Finalment, la Cambra indica que el 2014 s'han superat set anys de "crisi severa" i l'any es tancarà finalment amb un PIB positiu. El 2015, afavorit pel context internacional, les perspectives milloren i els principals indicadors d'activitat "mostren alguns signes de recuperació", ha apuntat Pantebre. Amb tot, el cas BPA ha posat de relleu la "fragilitat" de l'economia andorrana i caldrà veure si és capaç de mantenir la tendència positiva.

La crisi de BPA ha estat "a punt de col·lapsar el sistema financer" per l'efecte contagi i caldrà esperar a les pròximes setmanes i mesos per veure com es resol, ha admès el president de la Cambra. L'objectiu hauria de ser "que l'impacte en les empreses s'alleugi el més ràpid possible perquè l'economia andorrana pugui sortir d'aquesta crisi", ha resumit.

stats