Publicitat
Publicitat

"Nova estructura i començar de zero"

Per al responsable de Relacions Internacionals de BPA, Lluís Pérez, és impossible que el banc torni a operar internacionalment amb la mateixa estructura

El responsable de Relacions Internacionals de la Banca Privada d'Andorra (BPA), Lluís Pérez, és un dels que està patint de més a prop la crisi a l'entitat provocada pel comunicat del FinCEN, l'organisme depenent del departament del Tresor nord-americà que té com a missió prevenir i investigar els delictes financers, en la qual acusava a executius de BPA d'intervenir en xarxes de blanqueig de capitals provinents de fets delictius.

L'organisme encara no ha adoptat mesures explícites per bloquejar BPA internacionalment -de fet, com va indicar la directora general de l'Institut Nacional Andorra de Finances (INAF), Maria Cosan, en la roda de premsa posterior a la intervenció, hi ha un termini de seixanta dies per al·legacions al FinCEN abans que no prengui mesures més dràstiques.

Ara bé, en la pràctica les entitats bancàries i corresponsals de BPA a l'estranger han cessat les seves operacions amb la Banca Privada d'Andorra de manera preventiva per així evitar veure's compromeses en un assumpte que els pot esquitxar, amb les nefastes conseqüències que suposaria per a un sector on la confiança és cabdal. Amb la intervenció es vol limitar aquestes conseqüències, tot i que, com ha explicat a l'ARA.ad Lluís Pérez, "tal com està estructurat el banc és molt difícil" que les entitats estrangeres mantinguin una confiança en l'entitat andorrana.

Per això, per al responsable de Relacions Internacionals, l'única solució per continuar funcionant passa per "separar la part bona de la part dolenta", amb "una nova estructura que et permeti començar de zero". Segons Pérez aquesta és la principal solució que es baralla, la hipòtesi de la reestructuració. "Mai ens plantegem la liquidació, estem convençuts que això és viable", ha insistit Pérez, que, a més, ha assegurat que "això ha estat ratificat per l'INAF".

La proposta inclouria la concentració dels actius "bons" -és a dir, aquells sobre els quals no hi ha cap dubte de la seva procedència lícita- en el que seria "la part bona" per liquidar "la part dolenta", tot i que Pérez no ha especificat qui se'n faria càrrec d'aquesta part, una decisió que correspon a altres instàncies. De moment es desconeixen els detalls de la llei que prepara el Govern amb la col·laboració dels agents financers i la resta de grups polítics per desencallar la solució de BPA, però Pérez insisteix que "avui era un dia important perquè amb l'acceleració [de la solució política] serà més fàcil continuar funcionant".