Publicitat
Publicitat

PS i SDP critiquen la revisió dels comptes de BPA i Ld'A qüestiona la venda del banc pont

A més, SDP creu que apartar els accionistes de BPA del nou banc crearà un precedent molt greu a nivell jurídic

 

Després de la compareixença de l'AREB d'aquest dijous, el Partit Socialdemòcrata i Socialdemocràcia i Progrés han criticat l'exhaustivitat en el procés de revisió dels comptes de BPA. D'una banda, Pere López no entén d'on surt l'obligació d'haver d'arribar a revisar el 100% dels comptes i considera que això alentirà el calendari i pot fer que no hi hagi comprador, de manera que acabarà perjudicant els interessos dels més afectats, que són els clients i els treballadors. De la seva banda, el conseller de SDP, Víctor Naudi, considera que el procés s'està dilatant en el temps i que això "està generant desconfiança perquè no es respecta la presumpció d'innocència dels clients". D'altra banda, des de Liberals d'Andorra, Josep Pintat ha qüestionat que sigui possible legalment poder vendre un banc pont, i ha demanat que s'aclareixi aquest punt perquè sinó "la subhasta quedarà en entredit".

Els grups de l'oposició s'han mostrat crítics davant de les explicacions de l'AREB sobre el pla de resolució de BPA. El president del grup parlamentari liberal, Josep Pintat, considera que els beneficis de la venda, un cop s'hagi fet front a les despeses de la resolució, haurien de poder cobrir el dany que puguin suportar els accionistes. Pintat tampoc veu clara la creació d'un banc pont i la seva posterior venda, perquè ha dit que segons la llei, aquest nou banc tindrà una durada limitada de dos anys "i no crec que la seva venda sigui una possibilitat". A més, ha afegit que la llicència per operar l'ha de donar l'INAF i no l'AREB.

Pel que fa al grup mixt, el seu president, Pere López, ha mostrat preocupació envers el procés de revisió dels comptes, ja que considera que tindrà un impacte en el calendari i en la confiança, i perjudicarà els clients i els treballadors. "Intuïm que perquè algú no assumeixi alguns riscos, els riscos es poden traslladar al conjunt de la plaça financera i pot acabar perjudicant els interessos dels més afectats", ha manifestat, afegint que si el procés es va deteriorant i no hi ha comprador, no es podrà salvar ni el percentatge de treballadors que s'hauria d'incorporar al banc nou.

Finalment, des de Socialdemocràcia i Progrés, Víctor Naudi ha mostrat preocupació perquè el procés s'estigui dilatant i perquè analitzant un per un tots els comptes "no s'està respectant la presumpció d'inocència dels clients", i creu que no és just que les persones que no regularitzin els seus dipòsits passin al banc dolent. A més, ha expressat el seu temor que aquest procés de revisió es pugui acabar aplicant a la resta de bancs andorrans.

De la seva banda, el secretari d'organització del partit, Joan Marc Miralles, ha criticat "el veto a la propietat del banc", i considera que si no hi ha cap decret d'expropiació i cap causa legal oberta, no hi ha cap raó justificada per la qual els accionistes no puguin participar en el banc nou. Miralles ha demanat diàleg entre l'AREB i els accionistes actuals, perquè considera que això "crearà un precedent molt greu en el marc jurídic".

Etiquetes