Publicitat
Publicitat

Proposta conjunta d'Andorra i Migdia-Pirineus per promocionar-se al mercat asiàtic

La missió empresarial a Tolosa ha servit per fer els primers contactes empresarials i acordar una segona trobada a Andorra de cara l'any vinent

Andorra i Migdia-Pirineus podrien anar de la mà a l'hora de buscar turistes al mercat asiàtic. Aquesta és una de les principals propostes de col·laboració sorgides de la missió empresarial que s'ha dut a terme aquest dimecres a Tolosa, per establir contactes entre el teixit empresarial andorrà i el de la regió de Migdia-Pirineus. El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, que s'ha desplaçat a Tolosa juntament amb el cap de Govern, Toni Martí, i el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, ha explicat a l'ANA que s'ha posat sobre la taula la possibilitat que es puguin fer accions concretes per promocionar conjuntament els dos territoris als mercats emergents asiàtics, tenint en compte que els atractius turístics poden ser complementaris.

Camp ha avançat que la regió Migdia-Pirineus també està començant a promocionar-se als mercats asiàtics tal com està fent Andorra, i que hi ha la possibilitat de fer accions puntuals per promocionar-se conjuntament. El ministre ha indicat que la regió té un patrimoni cultural que es pot complementar molt bé amb l'oferta comercial i cultural d'Andorra, i que la voluntat seria crear paquets conjunts i compartir el pressupost de la promoció perquè els turistes xinesos fessin estades de 10 dies compartides entre els dos països. Per tal de tirar aquesta línia de treball endavant, les dues parts s'han emplaçat al setembre per poder concretar les accions.

La trobada ha servit per tenir un primer contacte entre empresaris dels dos territoris i, sobretot, per posar en contacte l'agència Actua amb la seva homòloga a la regió, Madeeli, així com l'agència econòmica Business France. A més, la delegació andorrana ha pogut donar a conèixer el model fiscal d'Andorra i el procés d'obertura econòmica, així com la recent entrada en vigor del conveni de doble imposició. El cap de Govern, Toni Martí, ha indicat, en declaracions a l'ANA, que ha vist interès en invertir a Andorra, i que la trobada ha comptat amb empreses franceses vinculades al sector del comerç, de les noves tecnologies i de la construcció. Martí ha anunciat que Andorra acollirà, de cara al 2016, una segona trobada empresarial que doni continuïtat a la jornada d'aquest dimarts per poder materialitzar els contactes entre les empreses d'Andorra i de Migdia-Pirineus. A més, ha recordat que l'any vinent la regió s'unirà a la de Llenguadoc-Rosselló, de manera que es convertirà en la gran regió del sud de França i que, a més, passarà a tenir competències en matèria d'internacionalització d'empreses.

El ministre de Turisme i Comerç, Francesc Camp, ha indicat que la trobada ha servit per veure el potencial de la regió a l'hora d'establir acords de col·laboració comercials i de gestió de negocis. De fet, Camp ha dit que estan treballant amb el sector agroalimentari, el sector de la salut, el de les noves tecnologies, el de l'educació i el de l'aeronàutica, amb empreses "molt consolidades i que ja exporten cap a l'estranger", per la qual cosa considera que les empreses andorranes poden "aprendre d'ells, veure com han crescut i seguir aquesta línia". L'acció d'aquest dimecres també busca que empreses franceses vinguin a Andorra a oferir una part dels serveis des d'Andorra cap a altres països, i que es facin col·laboracions entre companyies dels dos territoris per complementar serveis i treballar conjuntament de cara a l'exterior.

Amb tot, el vicepresident de la regió Migdia-Pirineus, Marc Carballido, ha dit que no es tracta tant de deslocalitzar empreses franceses perquè s'instal·lin a Andorra, sinó d'aconseguir sinergies entre empreses per crear noves oportunitats i activitats en l'àmbit turístic o de la gastronomia. En aquest darrer cas, ha fet referència a una setmana gastronòmica que s'està preparant a Andorra de cara al setembre per donar a conèixer els productes de Migdia-Pirineus. Carbadillo ha afegit que la trobada d'aquest dimecres ha servit per iniciar l'acostament i el reforçament dels llaços econòmics entre Andorra i la regió tal com ja van acordar Toni Martí i el president de la regió, Martin Malvy, el passat mes de desembre per "reequilibrar" les relacions dels dos territoris.

La missió empresarial ha comptat amb la presència del cap de Govern, Toni Martí, juntament amb els ministres de Turisme i Comerç, Francesc Camp, i d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, del secretari d'Estat de Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé, i una vintena d'empresaris andorrans principalment del sector de les noves tecnologies i el medi ambient.