Publicitat
Publicitat

PwC hauria identificat un centenar de comptes il·lícits de BPA del total de 30.000

En cas de confirmar-se l'origen il·lícit d'aquests comptes, els diners que contenen serien confiscats per l'Estat

Els treballs d'anàlisi dels dipòsits de Banca Privada d'Andorra que està realitzant l'empresa PricewaterhouseCoopers (PwC) haurien identificat un centenar de comptes il·lícits del total dels aproximadament 30.000 dipòsits que gestionava l'entitat, segons fonts properes als treballs consultades per l'ARA Andorra. De moment, però, es desconeix a quin import equivaldria aquest volum de comptes que suposadament estarien relacionats amb pràctiques de blanqueig de diners vinculades amb organitzacions criminals tal com va assenyalar el passat 10 de març el FinCEN.

Tal com va indicar aquest dijous el ministre de Finances, Jordi Cinca, a principis de maig PwC va lliurar un primer esborrany de l'auditoria que ha permès a l'AREB avançar en el procés de resolució, que donarà a conèixer en breu. Però es preveu que l'informe complet no s'enllesteixi fins a mitjans d'agost, ja que per tal de poder recuperar la credibilitat de l'entitat, Cinca va assegurar que l'únic camí és analitzar exhaustivament la totalitat dels comptes.

En cas de confirmar-se l'origen il·lícit d'aquests 100 comptes, l'Estat els hauria de confiscar i, en el supòsit que el titular no hi estigués d'acord, tindria dret a recórrer a la Justícia, de manera que en aquest cas serien els tribunals els que acabarien decidint. Aquest procediment no és nou, cal recordar que anualment l’Estat confisca importants sumes de diners procedents de fons o operacions il·lícites. En els últims anys, la tasca de control sobre aquest tipus de fons o operacions han significat per a Andorra ingressos de diverses desenes de milions d’euros, si bé en ocasions part d'aquests imports han estat reclamats pels països d'on procedien els diners.

D'altra banda, segons ha pogut confirmar l'ARA Andorra, paral·lelament a la publicació de la nota del FinCEN del 10 de març que va desencadenar la intervenció de BPA per part de l'INAF, els Estats Units van emetre una ordre executiva que dictaminava que cap banc americà treballés amb Banca Privada d'Andorra.