SDP insinua que les gestions de la UIFAND van desfermar la nota del FinCEN

En un comunicat, SDP acusa Jordi Cinca d'actuar conforme a "uns interessos molt concrets" en tant que "accionista d'una entitat bancària competidora de BPA"

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) ha apuntat la possibilitat que les gestions de la UIFAND desfermessin la nota del FinCEN que va comportar la intervenció de BPA. Ho ha fet en un comunicat en què responen les declaracions del ministre de Finances, Jordi Cinca, que aquest dimecres reiterava el seu suport a les gestions fetes per aquest òrgan, tot i que, segons SDP, no han estat explicades i en aquest sentit es pregunten si hi ha res a amagar. A més, la formació acusa Jordi Cinca d'actuar conforme a "uns interessos molt concrets" en tant que "accionista d'una entitat bancària competidora de BPA".

SDP diu que el ministre va declarar aquest dimecres que era previsible el que ha passat amb BPA, i per això es pregunten des de quin moment, si des de l'agost del 2014, data en què el Govern va rebre un advertiment dels Estats Units; o bé des de les comunicacions de la UIFAND amb el FinCEN; o bé des del 4 de març del 2015, quan el cap de Govern va explicar que havia estat advertit de la publicació de la nota.

Per tot plegat, SDP insta el cap de Govern, i els ministre de Finances i Afers Exteriors, que donin explicacions sobre per què no van informar de l'advertiment nord-americà que, asseguren, abastava tota la banca andorrana.

D'altra banda, el comunicat d'SDP vol deixar clar que la seva estratègia en aquest afer només està vinculada a l'interès general, al dels treballadors i al dels clients, i no a altres, com va apuntar el ministre de Finances aquest dimecres. En aquest sentit, SDP recorda que no són accionistes de BPA ni de les entitats que se'n volen quedar el negoci, i assenyalen que el ministre de Finances, en tant que "accionista d'una entitat bancària competidora de BPA", "hauria de ser més prudent en les seves compareixences" perquè "cada dia és més evident que l'estratègia del ministre està vinculada a uns interessos molt concrets en tota aquesta crisi del sistema financer andorrà".