Publicitat
Publicitat

S&P manté el rating d'Andorra però aixeca la vigilància

L'agència d'avaluació de crèdit considera que les autoritats andorranes han pres mesures per prevenir el contagi de BPA al sector financer però veu riscos d'execució en la venda del nou banc

Standard & Poor's ha emès aquest dimecres una nota d'avaluació sobre Andorra en la qual manté la nota de BBB-/A-3 però retira la vigilància amb implicacions negatives a la que es va sotmetre el 12 de març i es va mantenir el 27 de març, arran de la crisi de BPA i la nota del FinCEN.

S&P creu que l'acció del Govern en el procés de resolució de BPA ha estat, per ara, suficient per evitar la desestabilització del sector financer i no hi ha evidències de sortides de dipòsits que poguessin derivar en control de capitals. A més, apunta que les condicions de BPA no han afectat negativament l'economia del país més enllà de les previsions inicials. Tampoc tenen constància que les accions del FinCEN s'estenguin a altres entitats.

Pel que fa al pla de resolució de BPA assenyalen que conté riscos d'execució que podrien tenir un impacte advers en la solvència del país. També consideren que les dimensions i l'expansió internacional del sector financer continua suposant un repte pel marc regulador i supervisor del país.

Amb tot, valora positivament les mesures preses com la limitació de la retirada de dipòsits, l'aprovació de la llei de resolució i reestructuració d'entitats bancàries, la creació de l'AREB o del fons de resolució amb una dotació de 30 milions d'euros. La nova llei, afirma el comunicat, "aporta major claredat sobre els processos de recapitalització, definint l'ordre de l'absorció de pèrdues". Esperen d'altra banda els resultats de l'anàlisi de PriceWaterhouse Coopers, que haurien d'estar disponibles a mitjans d'agost.

El pla de l'AREB amb la creació del banc pont i posteriorment la venda de l'entitat amb els fons néts a través d'una subhasta "competitiva" i la llei BPA donen més "marge de maniobra" al regulador per mantenir l'entitat fins la venda, així com per estructurar i fer funcionar el banc pont. Tot i així, encara que el marc legal aclareix el camí a seguir per BPA hi ha "riscos significatius d'execució".

Primer, S&P mostra dubtes sobre l'habilitat de l'AREB per establir relacions entre el nou banc pont i els corresponsals estrangers per restablir les operacions normals. En segon lloc veuen dificultats administratives i d'organització per constituir el nou banc, que hauria de crear-se en un "curt termini" de temps. Així mateix, no té la certesa que l'AREB pugui atraure interessats pel banc pont quan es posi a la venda ni del preu que se'n pot obtenir. Es pregunten així si serà suficient o si el Govern haurà de contribuir en la recapitalització de l'entitat. Per últim, les demandes dels socis contra l'AREB i l'INAF posant en dubte la legalitat de les seves decisions poden endarrerir o obstaculitzar el procés de resolució si obtenen la raó dels tribunals. En la mateixa línia, l'existència d'operacions simultànies en diverses jurisdiccions incrementa la complexitat d'aquestes entitats, fet que es tradueix en més demandes sobre l'activitat reguladora de l'INAF i la UIF.

Amb tot, l'agència destaca els signes de recuperació de l'economia andorrana durant el 2014, amb creixement de l'ocupació, establiment de nous negocis i diversos indicadors que fan pensar que "la crisi de BPA no ha afectat materialment les previsions de creixement de l'economia d'Andorra més enllà de les nostres expectatives inicials". També remarquen les accions de finançament del Govern i les mesures per garantir la liquiditat que pot prendre.

Pel que fa a la possible revisió negativa, el Govern recorda en un comunicat, que la vigilància imposada suposava un seguiment "exhaustiu i rigorós" durant 3 mesos i una probabilitat de futures rebaixes de ràting superior al 50%. Així, amb les citades decisions i mesures, les possibilitats de tornar a rebaixar el ràting són ara d'una entre tres en els pròxims 24 mesos, segons recull l'informe d'S&P.

L'agència indica que podria atorgar una perspectiva estable si en aquest període el pla de resolució de BPA resulta en una estabilització del banc en el seu nou format i culmina en una venda exitosa del banc pont, amb les operacions normalitzades i sense cap impacte significatiu en les finances de l'Estat. Un altre aspecte contempla que no es produeixi cap efecte en la resta d'entitats i no hi ha indicadors que cap d'elles pugui estar subjecta a un risc similar al de BPA en el futur. També demana seguir amb el compromís de tirar endavant una reforma que enforteixi la capacitat de les institucions del país supervisar i gestionar riscs associats amb el sector financer i alhora complir amb les exigències internacionals d'informació en aquest àmbit.