Publicitat
Publicitat

Sant Julià i el Govern, les administracions que més han de frenar la despesa el 2016

El Tribunal de Comptes fixa l'objectiu d'endeutament del Comú de Sant Julià en el màxim legal, el 200% sobre la mitjana d'ingressos dels darrers 3 anys. Amb tot, el deute del Principat se situa en el 43,6% del PIB, molt per sota del límit de 55%

El Tribunal de Comptes ha fet públic els objectius de sostenibilitat financera i d'estabilitat pressupostària i fiscal per a l'exercici 2016, on queden fixats els objectius d'endeutament i els objectius de despesa corrent tant de l'Administració general com dels comuns, d'acord amb la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d'estabilitat pressupostària i fiscal (l'anomenada Regla d'or) aprovada l'any 2014. Les administracions amb un objectiu més pròxim al límit d'endeutament són Sant Julià de Lòria, –que és del màxim, un 200%–, i l'Administració general, que es troba en un 37,6% del PIB, quan el límit legal és del 40%. Així, els objectius de despesa corrent fixats estableixen que el Comú de Sant Julià de Lòria ha de rebaixar-la un 3,3%, mentre que el Govern té un objectiu de creixement de la despesa de només el 0,2%.

El BOPA ha publicat aquest dimecres els objectius de sostenibilitat financera i d'estabilitat pressupostària i fiscal del 2016, fets públics pel Tribunal de Comptes d'acord amb el ministre de Finances i en compliment de la Llei del 2014 coneguda com a Regla d'or, que fixa uns llindars d'endeutament tant per al Govern com per als comuns. La voluntat del Tribunal de Comptes és que tant l'Administració general com els comuns tinguin en compte aquests objectius en l'elaboració i seguiment dels seus marcs pressupostaris.

Pel que fa als límits d'endeutament, l'objectiu de deute del Principat per al 2016 s'ha fixat en un 43,6% del PIB, un percentatge més d'onze punts per sota del límit legal, que la Llei va fixar en un 55% del PIB. Pel que fa a l'objectiu del deute de l'Administració general, aquest queda establert en un 37,6%, per sota del límit legal del 40% del PIB. Com que encara no s'ha publicat el PIB del 2015, aquests percentatges s'han calculat sobre la previsió que el Producte Interior Brut va créixer el 2015 un 0,75% i creixi el 2016 un 1%.

Quant als objectius de deute dels comuns, el més preocupant és el de Sant Julià de Lòria, que s'ha fixat en el 200% de la mitjana dels ingressos totals liquidats els tres anys naturals anteriors, que és el límit legal establert. Per sota trobem el Comú d'Ordino, amb un 164,3%, el Comú d'Andorra la Vella amb un 114,5%, Escaldes-Engordany amb un 108,4% i Encamp i la Massana, tots dos amb un 105%. El Comú amb un endeutament més baix és el de Canillo, que espera tancar l'any amb un deute del 58,4%.

Objectius de despesa permesa

Els objectius de sostenibilitat financera també inclouen els objectius de despesa permesa que s'han de tenir en compte a l'hora d'elaborar els pressupostos, i que van en funció del volum d'endeutament de cada institució. L'Administració general té un objectiu de 423,3 milions d'euros de despesa permesa, cosa que es tradueix en què l'objectiu de creixement de la despesa corrent és del 0,2%.

Per als comuns, aquesta limitació s'estableix només amb percentatges de creixement. Així, la corporació amb un objectiu de creixement més baix és el Comú de Sant Julià de Lòria, que preveu rebaixar la despesa un 3,3%. En canvi, els objectius més elevats recauen en el Comú d'Ordino, amb un 14,4% d'increment, i el d'Escaldes-Engordany, amb un 9,9%. La Massana i Andorra la Vella tenen un objectiu de creixement del 5,9 i 5,8% respectivament, mentre que Encamp pot augmentar la despesa un 6,8% i Canillo un 8,7%.

Finalment, es preveu que el pes de la tributació directa sobre el total d'impostos directes i indirectes de l'Administració general se situï en el 31,7%. El límit fixat per llei és del 40%.

El Tribunal de Comptes recorda que els límits d’endeutament, de despesa màxima permesa, de variació de despesa corrent o de funcionament, així com de limitació del pes de la imposició directa sobre el total d’impostos directes i indirectes de l’Administració general i dels comuns establerts per la Llei del 2014, s’hauran de complir al final del primer mandat en què sigui d’aplicació la llei.

Cinca anuncia que a la tardor es publicaran els objectius del 2017

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha explicat que la publicació dels objectius de sostenibilitat financera s'han publicat ara en tractar-se d'un any excepcional pel fet que els comuns han renovat el seu equip. En aquest sentit, ha anunciat que a la tardor ja es publicaran els objectius per a l'any 2017, per tal que els comuns els puguin tenir en compte a l'hora de preparar els pressupostos de l'exercici vinent.

Pel que fa a la situació del Comú de Sant Julià de Lòria, Cinca ha indicat que l'objectiu d'endeutament s'ha fixat en el 200% perquè "el que no farem és fixar un objectiu per sobre del límit legal", però no ha volgut avançar si la corporació podrà complir-ho, i s'ha remès a les explicacions que pròximament donarà el cònsol major sobre la situació amb què es van trobar les arques comunals. Exceptuant el comú lauredià, el ministre ha assegurat que els objectius fixats per als comuns van tots en la línia dels darrers anys, que és la d'anar rebaixant els nivells d'endeutament.