La UIFAND constata un increment de la venda de lingots d'or i diamants per blanquejar

La Unitat d'Intel·ligència Financera emet aquest dijous un nou comunicat amb certes modificacions respecte de l'anterior

La Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra, la UIFAND, va enviar aquest dimecres un comunicat tècnic a través del qual alertava que ha detectat "que hi ha subjectes obligats del país que estan planificant, assistint, executant, facilitant o participant" en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres, "amb la finalitat d'evitar o posposar l'intercanvi automàtic d'informació en matèria fiscal", aprovat pel Consell General el 30 de novembre i que entrara en vigor aquest 1 de gener. Com a exemples assenyalats per la mateixa UIFAND, informa que s'ha detectat "un increment en la venda de productes com ara lingots d'or i diamants tallats". "Els criminals podrien tractar d'aprofitar la conjuntura actual per blanquejar els seus fons a través de la compra" d'aquests productes, alerten. 

Per aquest motiu, demanen als venedors que demanin informació als compradors sobre el propòsit de la compra, i si es tenen dubtes "sobre la veracitat o idoneïtat de la informació obtinguda", els insten a "valorar la transmissió d'una declaració de sospita" a la UIFAND.

A banda de fer aquesta petició als venedors, la mesura també s'estén a treballadors d'entitats financeres, advocats, agents immobiliaris i notaris. Demanen que alertin si constaten que s'està intentant "ocultar o encobrir l'origen, ubicació, moviment o propietat dels fons". La UIFAND ha detectat operacions per blanquejar també mitjançant les "creacions de societats, donacions, negocis fiduciaris, utilització de persones interposades, etc.". I fins i tot ha detectat que en alguns casos hi estarien participant també els subjectes obligats, és a dir entitats financeres, advocats i altres prestadors de serveis a societats.

Per tot plegat, la Unitat d'Intel·ligència Financera recorda que aquestes operacions, i també participar-hi, són delicte, inclòs a l'article 409 del Codi Penal.

Comunicat retirat

Es dóna el cas que el comunicat, que va estar visible a la pàgina web de la UIFAND durant tot el dia de dimecres, va ser retirat a última hora del dia. Aquest dijous a la tarda n'han emès un de nou en què enlloc d'afirmar que s'ha "detectat que hi ha subjectes obligats del país que estan planificant, assistint, executant, facilitant o participant" en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres amb la finalitat d'evitar o posposar l'intercanvi automàtic, recorda "els riscos inherents de planificar, assistir,  executar, facilitar o participar de qualsevol altra manera en operacions comercials, societàries, immobiliàries, financeres o altres" i afegeixen que a l'igual que en l'anterior comunicat que aquestes operacions, en ocasions, no persegueixen cap finalitat econòmica sinó "més aviat ocultar o encobrir l'origen, ubicació, moviment o propietat dels fons". També es retira l'afirmació "és possible que moltes d'aquestes operacions estiguin vinculades a fons, l'origen dels quals, siguin irregularitats fiscals foranes" que constava en l'anterior nota. La resta de termes, es mantenen igual que en l'anterior comunicat.