Publicitat
Publicitat

Víctor Pou augura una estructura més flexible de la UE que beneficiarà Andorra

L'economista i expert en política comunitària creu que l'acord d'associació es podria tancar en dos anys

L'economista, expert en política comunitària i professor de l'IESE, Víctor Pou, ha assegurat aquest dimecres durant una conferència organitzada per la CEA que el rellançament de la Unió Europea que proposa Emmanuel Macron d'acord amb Angela Merkel suposarà una nova arquitectura institucional més flexible que afavorirà l'encaix d'Andorra i el manteniment de les seves especificitats.

Pou considera que ja s'ha tocat fons en l'etapa d'euroescepticisme, després d'anys en què la Unió Europea ha viscut moments "molt difícils". En aquest sentit, creu que el 2016, que és "un veritable 'anus horribilis', serà per mi l'últim any d'europessimisme". A partir del 2017, assegura que es començaran a notar coses esperançadores, després d'una sèrie d'eleccions que han frenat el populisme de manera clara i que han culminat amb l'elecció de Macron.

Per tot plegat i, tot i que el Brexit pot alentir l'assoliment de l'acord d'associació, augura que es podrà tancar en un termini de dos anys. De fet, l'economista és optimista i considera que Andorra podrà mantenir les seves especificitats, "començant per la fiscal i seguint pel tabac", ja que ha recordat que s'està preparant "un barret" per als tres països i uns protocols per a cadascun d'ells "que crec que salvaran les especificitats que es volen salvar". També ha assegurat que Andorra està negociant molt bé i "està molt ben vista des de Brussel·les".

Pel que fa als efectes del Brexit, Víctor Pou considera que té tant coses positives com negatives en relació a les negociacions d'Andorra. Positives en el sentit que a Europa hi ha "una veritable voluntat de tancar el mapa de l'Europa occidental" i, per tant, de tancar un acord amb Andorra, Mònaco i San Marino; però per altra banda a Brussel·les "estan una mica espantats per la gran feina que suposarà negociar el Brexit", de manera que la negociació es pot retardar.

De la seva banda, el ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, també considera que Andorra es pot beneficiar de la voluntat d'Europa de tenir una relació més profunda amb països que fins ara no tenia, i confia que les negociacions permetin que per a Europa sigui una experiència positiva, tot preservant les particularitats que permeten al Principat tenir una identitat pròpia. "De moment sempre hem manifestat que ens sentíem entesos, i ara cal buscar fórmules perquè aquesta comprensió de la situació es faci efectiva", ha declarat.

Durant la conferència, Víctor Pou ha aprofitat per presentar el seu darrer llibre 'Hacia la deconstrucción de la Unión Europea? La Europa del futuro', davant d'una representació del teixit empresarial del país.