Els accionistes majoritaris de BPA demanden l'INAF per la intervenció

Els membres cessats del Consell d'Administració de BPA impugnen les mesures cautelars que va prendre l'INAF i reclamen tota la informació de l'expedient

L'advocat dels accionistes majoritaris de la Banca Privada d'Andorra ha presentat una demanda a la Batllia en representació dels membres cessats del Consell d'Administració contra l'INAF per la intervenció de l'entitat. En la demanda s'impugnen les mesures cautelars que va prendre l'INAF i alhora es reclama a l'INAF, la UIF i el Govern tota la informació relacionada amb l'expedient des del 2012. L'advocat dels accionistes majoritaris, Jaume Bartumeu, que principalment són els germans Cierco, ha explicat que consideren que la intervenció ha estat molt perjudicial per a l'entitat, i que hi va haver una "sobreactuació institucional", afegint que totes les auditories que havia passat l'entitat eren positives. A més, Bartumeu ha avançat que en un futur podrien iniciar noves accions judicials.

Els accionistes majoritaris de Banca Privada d'Andorra han interposat una demanda a la Batllia contra l'Institut Andorrà de Finances per les mesures cautelars que va prendre després de la nota del FinCEN. L'advocat d'aquesta part de l'accionariat, Jaume Bartumeu, ha explicat que la demanda és en nom dels membres del Consell d'Administració que van ser cessats per l'INAF, els germans Higini i Ramon Cierco, Joan Pau Miquel, Ricard Climent i Frederic Borràs, exceptuant el conseller Bonaventura Riberaygua, que representa els accionistes minoritaris.

La demanda impugna les mesures cautelars que va prendre l'INAF, tant amb la intervenció com amb el posterior cessament del Consell d'Administració. Segons ha argumentat Bartumeu, aquestes accions van ser sobredimensionades i van tenir un efecte perjudicial per a l'entitat, que fins aleshores "tenia unes ràtios de solvència i liquiditat molt per sobre de les requerides legalment".

Així, l'advocat dels accionistes ha opinat que la nota del FinCEN per si sola ja hauria estat "una patacada molt seriosa" per a BPA, però que "la sobreactuació institucional aixeca el llistó". I que el fet que la màxima autoritat del país posés "més llenya al foc" no va ajudar. Per tot això ha opinat que "s'ha volgut actuar d'aquesta manera per deixar caure una entitat bancària solvent, amb liquiditat, beneficis i amb la seva activitat auditada i contrastada".

En aquest sentit, Bartumeu ha recordat que BPA se sotmetia anualment a dues auditories, i que els resultats de totes elles havien estat positius. A més ha assenyalat que les empreses que l'auditaven, KPMG i Deloitte són les que treballen principalment amb totes les entitats del país, i ha indicat que si per als altres bancs són considerades correctes, per a BPA també ho han de ser, i que si es considera que no són vàlides per a BPA tampoc ho haurien de ser per a altres.

D'altra banda, Bartumeu ha recordat que els seus representats han intentat mantenir reunions amb l'INAF i el Govern però que no se'ls ha tingut en compte. De fet, ha indicat que la directora de l'INAF, Maria Cosán, li va transmetre que la reunió havia de mantenir-se conjuntament amb la resta d'entitats bancàries, però que aquestes s'havien negat "a seure amb nosaltres". Així, els accionistes reclamen tota la informació que formi part d'aquest expedient des del 2012.

De fet, a banda d'aquesta acció judicial, els accionistes no descarten emprendre altres mesures en un futur. Pel que fa a la llei BPA, hi ha disposicions que consideren que podrien ser inconstitucionals i contràries a dret, i quan s'apliquin, ja anuncien que iniciaran el camí contenciós.

Pel que fa a la possibilitat que hi hagi interessats en la compra de BPA, Bartumeu ha indicat que la poca informació que han aconseguit per part de l'INAF és que hi hauria "dos o tres" interessats. En tot cas, els hipotètics interessats només s'haurien adreçat a l'INAF i en cap cas als accionistes.

Bartumeu també ha negat que s'hagi embargat els comptes a cap accionista del banc, només s'ha pres aquesta mesura amb la direcció.

  • Etiquetes