Els euros andorrans es posaran en circulació a partir del 15 de gener

Per evitar que els col·leccionistes els acaparin, es farà de manera progressiva i es repartiran tant a Andorra com a Espanya. El Govern ha reservat 70.000 jocs de monedes per a tots els ciutadans del país

El Govern ha anunciat que els primers euros andorrans es posaran en circulació a partir del 15 de gener de manera "progressiva i aleatòria" tant a Andorra com a Espanya. L'objectiu, tal com ha indicat el ministre de Finances, Jordi Cinca, és evitar moviments especulatius i que els circuits de col·leccionistes acaparin les monedes i, per això, part de les monedes es barrejaran amb els espanyols per assegurar un repartiment més ampli. Primer s'introduiran les monedes de 50, 20 i 10 cèntims, i posteriorment les d'1 i 2 euros.

70.000 jocs de monedes per als andorrans i residents

D'altra banda, el Govern ha reservat 70.000 jocs de monedes per garantir que tots els ciutadans del país puguin tenir una col·lecció de les vuit monedes, que podran adquirir, a partir d'aquest mateix dimarts a la tarda i durant tot el 2015 a www.euros.ad, pel valor facial, és a dir, 3,88 euros. El ministre ha indicat que no els semblava raonable que els ciutadans del país haguessin de comprar un joc de col·leccionista, i alhora volien evitar allaus de persones als bancs per intentar aconseguir les monedes.

La primera emissió d'euros andorrans té un valor total de 2,45 milions d'euros i, d'aquests, 1,7 es destinaran a la circulació corrent. La resta correspon als 70.000 jocs de monedes especials per a col·leccionistes, els 70.000 jocs de monedes amb presentació estàndard per als ciutadans del país, les 5.000 monedes de 2 euros 'proof' i 3.000 sèries de monedes 'proof' (peces amb un tractament especial i amb un fons de mirall). Finalment, també s'han fet 100.000 peces de dos euros que corresponen a la moneda commemorativa del 2014, dedicada al 20è aniversari de l'ingrés d'Andorra al Consell d'Europa.

Gran expectació

També el 15 de gener es posaran a la venda els 70.000 jocs de col·leccionista a un preu de 24 euros a través de botigues de numismàtica autoritzades i, més endavant, a les oficines de turisme del país; mentre que les monedes 'proof' i la commemorativa es comercialitzaran a partir del març. Per evitar l'especulació de preus, són jocs numerats i el Govern prendrà mesures perquè en el mercat andorrà sempre hi hagi col·leccions a la venda i al preu establert. De fet, Cinca ha assegurat que l'emissió d'euros andorrans ha generat una gran expectació i durant els darrers mesos han rebut demandes de gairebé tots els països del món. A més, hi ha pàgines web que ja ofereixen les monedes andorranes, i amb preus de fins a 120 euros.

Les mesures que s'han establert també estan destinades a mantenir l'interès pels euros andorrans a llarg termini i assegurar-se així "un petit negoci per a l'Estat". Cal tenir en compte, a més, que el Govern ingressarà 2,4 milions d'euros d'aquesta primera emissió, dels quals caldrà restar les despeses que ha generat l'encunyació, la logística i els suports de les col·leccions, un import que Cinca ha dit que es comptabilitzarà properament.

A més, el ministre ha anunciat que la intenció és fer una emissió cada any, i durant el segon semestre del 2015 ja es començaran a encunyar els euros de l'any vinent, que amb tota probabilitat mantindran els mateixos dissenys. Finalment, per abaratir costos, els primers euros andorrans s'han encunyat tots a Espanya, mentre que la segona emissió serà fabricada a França; i Cinca ha atribuït el retard en la posada en circulació al fet que "tot el procés és més complexe del que inicialment havíem previst".