Economia 04/04/2017

La banca tanca el 2016 amb un benefici net de 156 milions, un 7% menys

La directora general de l’ABA ha destacat que aquests resultats s’han de llegir en un context de “tipus d’interès baixos” i amb l’esforç que estan fent les entitats bancàries per adaptar-se al nou marc normatiu, especialment pel que fa a l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal però en fa una valoració positiva

Ana
3 min
La directora general de l'ABA, Esther Puigcercós, durant la presentació dels resultts / M.F. (ANA)

Andorra la VellaL’Associació de Bancs Andorrans (ABA) ha presentat aquest dimarts els resultats corresponents al 2016 i que posen en relleu que el benefici net ha estat de 156 milions d’euros, una xifra que és un 7% inferior a la del 2015. La directora general de l’ABA, Esther Puigcercós, ha destacat que aquests resultats s’han de llegir en un context de “tipus d’interès baixos” i amb l’esforç que estan fent les entitats bancàries per adaptar-se al nou marc normatiu, especialment pel que fa a l’intercanvi automàtic d’informació en matèria fiscal. En general Puigcercós ha destacat que els resultats obtinguts els 2016 estan “alineats” amb les previsions que s’havien fet i la valoració que n’ha fet és “positiva”.

D’aquesta manera, la directora general de l’ABA ha dit que en l’entorn abans esmentat “els volums que gestiona” la banca es mantenen. Així, els recursos gestionats van a l’alça des del 2013 i l’any passat van experimentar un increment de 300 milions. Així, les cinc entitats bancàries andorranes han assolit un volum agregat de 45.514 milions, la qual cosa suposa un 0,7% més que el 2015. Aquests recursos inclouen els gestionats per Vall Banc que el 2015 no formava part de l’ABA i, tenint en compte aquesta xifra, el total es reduiria al voltant del 4%. Els dipòsits dels clients, segons Puigcercós, se situen el 2016 en 10.915.753 euros, una xifra un 1,8% inferior a la de l’any precedent. En aquest sentit, ho ha atribuït als interessos baixos i que els clients “busquen alternatives”.

Respecte dels crèdits, el sector ha constituït 2.880 milions d’euros en operacions d’actiu, la qual cosa representa un 0,38% més que l’exercici anterior, una qüestió que es lliga amb el creixement de l’economia andorrana i concretament amb el PIB.

Pel que fa a la ràtio de solvència se situa en el 25,10% i en aquest sentit Puigcercós ha destacat els esforços de la banca per anar-se adaptant a les noves exigències europees, a l’acord de Basilea 3, la transposició del qual s’ha de fer el mes de setembre del 2017 i que suposarà, tal com ha destacat Puigcercós, una adaptació per part de la banca, especialment pel que fa a les seves bases de dades, ja que es tindran en compte, a partir d’ara, més paràmetres per calcular aquesta solvència. Al llarg d’aquests darrers anys, el sector ja s’ha estat preparant intentant augmentar aquesta solvència que segons la normativa andorrana ha de ser del 10% i, per tant, ara com ara és molt superior. Les noves exigències, segons Puigcercós, faran que baixi però s’espera que estiguin en els paràmetres marcats. Pel que fa a la liquiditat, ha destacat el fet que se situa en el 61,41%, superior, també al mínim exigible, que és del 40%.

A l’últim, pel que fa a la rendibilitat de recursos propis, s’ha tancat el 2016 amb un ROE del 9,73% per sobre de països com Alemanya (2,2%) o Espanya (7,1%) i per sobre del de la mitjana europea, del 5,4%. "L'evolució dels volums de la banca andorrana demostren la fortalesa i estabilitat del sector", ha conclòs la directora general de l’ABA.

Intercanvi fiscal i assegurances

Pel que fa a l’impacte que de cara a l’any que ve pugui tenir l’intercanvi d’informació fiscal, Puigcercós ha dit que és una variable a tenir en compte però que no s’ha fet estimacions. I pel que fa al fet que el sector pugui tenir més del 25% d’una asseguradora, ha recordat que “reitera la voluntat del sector” que no hi hagi aquesta limitació i que es pugui tenir “el 100% d’una companyia asseguradora de no vida” ja que això es "confronta" amb la negociació amb la UE per un acord d’associació, però ha afegit que és una competència del Govern.

stats