Els carburants mantenen l'IPC a l'alça

Els dos grups amb més creixement són el de transport i el d'habitatge

Els carburants han mantingut l'Índex de Preus al Consum (IPC) a l'alça durant el mes de maig en l'1,5%, dues dècimes més que a l'abril (1,3%) però lluny encara del que es va registrar el mateix mes de maig del 2017 (2,7%). Els dos grups amb més creixement són el de transport i el d'habitatge. El primer s'ha situat en el 3,5% (1,7 dècimes superior a l’enregistrat al mes d’abril), i el segon amb un 1,9% (0,4 dècimes superior a l’observat en el mes d’abril).

Cal remarcar que en el capítol de transport s'inclouen els carburants de locomoció i en el d'habitatge el gasoil de calefacció. La pujada del preu del barril de petroli ha estat determinant en aquesta pujada. L'oferta de barrils ha disminuït notablement en els últims divuit mesos. Les existències de cru que s'havien acumulat en el període 2014-2016 han baixat considerablement a causa de la gran demanda impulsada per una economia mundial en auge i les retallades de subministrament de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia.

Per contra, el principal grup de l’IPC que contribueix a moderar la inflació anual del mes de respecte al mes d'abril és el d'aliments i begudes no alcohòliques amb una taxa del +1,6% (1 punt inferior a la mesurada en el mes anterior), a causa de la baixada de preus de les begudes no alcohòliques.

En relació als països veïns, l'IPC d'Espanya de maig del 2018 se situa al +2,1% (abril 2018 +1,1%) i a França ha estat del +2,0% (abril 2018 +1,6%). En els dos països, com a Andorra, també ha estat determinant l'augment de preu dels combustibles de locomoció i de celefacció. Les dades han estat facilitades aquest dilluns pel departament d'Estadística.