El conseller delegat d'Andbank Espanya desconeix què són les "làmines financers opaques" que van usar els Pujol

Rafael Gascó nega a la comissió del frau fiscal que la seva entitat col·labori amb l'evasió fiscal a Andorra

El conseller delegat d'Andbank a Espanya, Rafael Gascó, ha assegurat que desconeix què són les "làmines financeres de titularitat opaca", el producte bancari que Jordi Pujol Ferrusola va dir al jutge que havia fet servir per explicar com s'havien inflat els seus comptes a Andorra, aconseguint passar de 140 milions de pessetes el 1980 a vuit milions d'euros el 2000. "És la primera vegada que escolto aquest instrument de capitalització en 35 anys d'experiència bancària", ha afirmat. Gascó ho ha dit en la seva compareixença a la comissió del frau fiscal, en què ha intervingut per videoconferència, perquè els seus caps a Andorra van negar-se a fer-ho.

De la seva banda, el president d'AndBank Espanya, Ricard Tubau, ha assegurat, tal com recull l'Agència EFE, que "desconeix completament" l'existència d'aquest tipus de productes i que és "la primera vegada" que en sent parlar, perquè "no és terminologia bancària". Tubau, que és president d'Andbank Espanya, però ha explicat que té "responsabilitats" a Andbank Andorra, ha admès estar "impossibilitat" de respondre a les preguntes sobre el llegat de la família Pujol, per estar subjecte al "secret professional". Ha insistit així que, en estar subjecte a la legislació andorrana, no pot aportar informació sobre el cas si no és per altres cursos d'àmbit jurídic, però tot i així ha assegurat que la seva entitat està proporcionant tota la informació que se li demana en relació amb aquest cas.

Aquest sentit, Tubau ha declinat respondre qüestions com per què la família Pujol va canviar el seu capital d'AndBank a la Banca Privada d'Andorra, o si la seva entitat va comminar els Pujol a fer aquest canvi, i ha afirmat d'altra banda que Andorra està entrant en una "normalització" en el seu sistema legislatiu.

De la seva banda, Gascó s'ha escudat en el fet que sempre ha treballat a l'Estat i no pas a Andorra i en el secret professional per no donar massa detalls del cas Pujol. De fet, ha assegurat que el cas de la família de l'expresident l'ha seguit a través dels mitjans de comunicació i que només té informació d'aquestes fonts, ja que aquest cas no es tracta a la direcció del banc. En tot cas, el que sí que ha admès és que un cas de frau fiscal danya la reputació del banc: "És evident que la nostra activitat es basa en la confiança, i qualsevol cosa pot afectar el dia a dia".

Gascó també ha explicat que Andbank pot refusar algun client. De fet, fa mesos va sortir a la llum que Andbank hauria demanat als Pujol que retiressin els fons i, de fet, la família va acabar-los traslladant a la Banca Privada d'Andorra. El conseller delegat d'Andbank ha dit que "alguna vegada" han refusat algun client, sempre si sospiten que els fons provenen del blanqueig de capitals o d'una altra activitat "irregular".

Andbank lluita contra el frau

Gascó ha assegurat que Andbank lluita contra el frau fiscal i no col·labora en l'evasió de capitals a Andorra. De fet, ha dit que des que la filial espanyola va crear-se (el 2013), sempre ha estat supervisada pel Banc d'Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), de manera que també es regeix per la normativa sobre blanqueig de capitals. A més, ha afirmat que el "vincle operacional" amb la matriu a Andorra és "escàs". Gascó ha afegit que Andorra no és un paradís fiscal.