Economia 22/06/2021

Conveni per avaluar la bretxa fiscal

L'objectiu de l'estudi, que farà l'Institut d'Economia de Barcelona, és entendre millor el comportament de diferents figures fiscals

ANA
1 min
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior al consell de ministre d'aquest dimecres

Andorra la VellaEl ministeri de Finances i l’Institut d’Economia de Barcelona han signat un conveni per avaluar la bretxa fiscal d’Andorra. En concret el conveni, d’una durada de tres anys, ha d’avaluar la bretxa fiscal existent en diferents impostos: l’impost general indirecte, l’impost sobre la renda de les persones físiques i l’impost sobre societats.

L’objectiu d’aquest tipus d’estudis és poder entendre millor el comportament de les diferents figures fiscals. Així, permetrà estimar les diferències de recaptació entre l’impost teòric i el que acaba passant a la pràctica, així com també identificar mecanismes d’erosió o de frau fiscal.

El model fiscal d’Andorra es basa en una imposició competitiva amb tipus nominals baixos. Per poder mantenir aquests tipus i assegurar la recaptació de l’Estat, cal que l’impost sigui eficient i que els obligats tributaris hi cooperin de manera homogènia, manifesten des de l'executiu. Andorra té les diferents figures impositives desenvolupades des de fa anys i ara s’ha decidit avaluar amb més detall el correcte funcionament amb l’ajut d’estudiosos de primer nivell especialistes en aquesta matèria.

stats