Economia 17/12/2014

El 23 de desembre es presentaran els euros andorrans

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimecres el Reglament que desenvolupa la Llei d'introducció de l'euro en el marc de l'Acord Monetari entre Andorra i la Unió Europea

Ana
2 min
Euros andorrans

Andorra la VellaEl proper 23 de desembre entraran en funcionament els nous euros andorrans després que el Consell de Ministres hagi aprovat el Reglament que desenvolupa la Llei d'introducció de l'euro en el marc de l'Acord Monetari entre Andorra i la Unió Europea. Aquest reglament incorpora a la normativa andorrana diversos preceptes de la Unió Europea pel que fa a les qüestions de seguretat i de control del frau amb les monedes d'euros i qüestions vinculades al frau i bescanvi de bitllets malmesos. El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha traslladat un missatge de tranquil·litat a tots els ciutadans que vulguin adquirir una col·lecció de la primera emissió d'euros andorrans, ja que s'ha previst un mecanisme per garantir que tothom puguin adquirir-la en qualsevol moment pel seu valor facial.

El ministre de Finances, Jordi Cinca, ha confirmat a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, celebrada aquest dimecres, que el proper 23 de desembre es presentaran públicament els euros andorrans, que entraran en funcionament aquell mateix dia.

Cinca ha fet aquest anunci després que s'hagi aprovat el Reglament presentat pel Ministeri de Finances que incorpora les normes de la Unió Europea relatives a bitllets i monedes d'euro.

El ministre ha explicat que el 23 de desembre hi haurà al matí una roda de premsa en què es donaran a conèixer tots els detalls pel que fa a tot el desplegament de posada en circulació de les monedes d'euro, mecanismes d'accés als paquets de col·lecció que l'acord monetari permet difondre i tot el que acompanya la logística de tota posada en funcionament dels euros. Però serà a la tarda quan en un acte oficial es presentin públicament les noves monedes i servirà per donar el tret de sortida perquè comencin a circular amb tota la logística encaminada a garantir que sigui una moneda d'ús corrent que no acabi sent emmagatzemada pels col·leccionistes. Tot i això, Cinca ha lamentat que "no es pot evitar que la moneda sigui treta de la circulació però posarem en funcionament els mecanismes per evitar que això passi".

A més, el ministre ha insistit que tot ciutadà d'Andorra tindrà una col·lecció de la primera emissió d'euros andorrans, per un valor facial, sense perill que ningú es quedi sense ella. Mes enllà dels 'sets' que ha fet Andorra, Cinca ha parlat de la possibilitat que qualsevol persona pugui adquirir una moneda pel seu valor facial i vendre-la a preu de col·leccionista i és per això que, segons ha explicat, tot i que aquest fet no seria punible s'han dissenyat mecanismes perquè això no sigui fàcil.

stats