Publicitat
Publicitat

Les despeses en assessors pel cas BPA ja superen el milió d'euros

Ha estat una de les informacions fetes públiques durant la sessió de control al Govern celebrada aquest dijous, en què el Govern ha dit que es descarta aprovar una modificació legislativa per aplicar mesures a mida en cas que els treballadors de BPA es quedin a l'atur

El ministre de Finances, Jordi Cinca, durant la sessió de control d'aquest dijous al Consell General, ha donat a conèixer que el cost dels assessoraments que ha hagut de contractar el Govern per fer front a la crisi de BPA ascendeix, fins a la data, a 1,03 milions d'euros, tot i que ha indicat que hi ha treballs que encara estan en curs i el cost s'incrementarà. No obstant, el ministre ha afegit que aquestes despeses seran repercutides a l'entitat dins del procés de resolució, tal com marca la Llei recentment aprovda. En canvi, Cinca no ha volgut xifrar el cost que tindran els treballs de la firma PricewaterhouseCoopers, contractada per l'INAF, i tampoc no ha detallat a quant ascendeixen els assessoraments contractats per l'INAF i l'AREB per fer front a la liquidació de Banco Madrid i a la contractació dels administradors d'aquesta entitat.

En concret, el Govern ha destinat, fins a la data, 440.394 euros per a l'assessorament legal del bufet americà Sullivan & Cromwell, 452.141 euros al bufet Garrigues que va ajudar a definir el marc legal, i 40.200 euros al bufet andorrà Cases i Lacambra, contractat per elaborar els diferents decrets que s'han aprovat. Finalment, s'han gastat 105.000 euros per contractar els serveis de la consultoria en comunicació Llorente i Cuenca.

No es preveuen modificacions del marc laboral a mida per als treballadors de BPA

La ministra de Salut, Benestar i Ocupació, Rosa Ferrer, a demanda de la consellera socialdemòcrata Rosa Gili, ha descartat que es prevegin modificacions del Codi de Relacions Laborals a mida per als treballadors de BPA que es puguin quedar a l'atur, tal com han demanat els seus representants. Ferrer ha volgut destacar que el Govern treballa amb l'escenari que la majoria d'empleats puguin ser recol·locats al banc nou, però que en cas que es quedin sense feina, hi ha la possibilitat de crear nous programes per al foment de la contractació, i de serveis d'acompanyament professional i de recol·locació. En tot cas, Ferrer s'ha mostrat convençuda que l'alt nivell de qualificació d'aquests treballadors en facilitarà la seva reubicació.

Preguntada sobre la necessitat de crear una prestació d'atur, la ministra ha recordat que ja hi ha vies per tal que les persones amb necessitats econòmiques puguin accedir a ajudes socials, i considera que amb la situació econòmica actual no és el millor moment per crear una prestació contributiva, ja que caldria incrementar les cotitzacions. En tot cas, Ferrer ha dit que s'ha de valorar i que el que sí caldrà tirar endavant és una llei marc que reguli tot el Servei d'Ocupació. A més, Ferrer ha recordat que el grup parlamentari demòcrata treballa amb una reforma del Codi de Relacions Laborals que es presentarà aviat.

D'altra banda, la sessió de control d'aquest dijous també ha servit per aclarir que el Govern no ha fet al·legacions per la via pública que facilita el FinCEN, una decisió que Cinca ha argumentat pel fet que des de la mateixa setmana que va esclatar la crisi ja es van establir ponts de diàleg amb les autoritats americanes per informar dels passos que s'anaven donant. En relació al futur de l'entitat, Cinca només ha avançat que d'aquí a dues o tres setmanes l'AREB farà pública la fórmula de resolució. D'altra banda, el ministre també ha donat a conèixer la intenció d'accelerar els compromisos adquirits amb davant del Moneyval i per l'Acord Monetari, amb l'objectiu de pal·liar les conseqüències d'aquesta crisi financera.

30,9 milions d'euros en línies de crèdit

També durant la sessió del Consell General, Jordi Cinca ha actualitzat la xifra de demandes de línies de crèdit per part de les empreses afectades per la crisi de BPA. El ministre ha indicat que actualment s'ha demanat finançament per valor de 30,9 milions d'euros, una xifra que es troba actualment estancada, cosa que, segons ha afirmat, demostra que els empresaris estan trobant alternatives per poder operar amb normalitat. De la seva banda, el president del grup mixt, Pere López, ha criticat que les línies de finançament tinguin un cost per a les empreses, que ha xifrat en uns 700.000 euros, i ha lamentat que no s'hagi exigit a la resta d'entitats bancàries que aquestes operacions es poguessin fer a cost zero.

Un altre dels debats que López ha mantingut amb el cap de Govern ha girat entorn a la compareixença que Martí va fer per anunciar la intervenció el passat 10 de març, cosa que segons el conseller socialdemòcrata va ser una invasió de competències de l'INAF per part del Govern. En canvi, el cap de Govern ha negat que en cap cas es volgués suplantar l'òrgan regulador, sinó que l'objectiu era "protegir les institucions que emanen de l'Estat", i ha criticat que se'l critiqui per comparèixer quan prèviament, amb altres afers mediàtics, se l'ha acusat precisament de no comparèixer.

Etiquetes