Economia 21/12/2020

FEDA ha rebut gairebé 800 sol·licituds per congelar o fraccionar els pagaments de les factures

La parapública diu que no ha tallat cap línia per impagament durant la pandèmia

ARA Andorra
3 min
Albert Moles, director general de FEDA. / FEDA

Andorra la VellaLa parapública que s'encarrega de distribuir energia elèctrica al país, FEDA, no ha suspès cap línia per impagament des de l'inici de la pandèmia. La companyia ha celebrat una roda de premsa en què ha avançat els principals projectes que prepara per als propers anys i entre els que destaca l'impuls de les renovables per produir en 3 o 4 anys el 40% de l'energia que demanda el país. El director general de la parapública, Albert Moles, ha explicat que han rebut 785 sol·licituds de persones -físiques o jurídiques- afectades per la davallada d'ingressos causada per la Covid-19 i que s'han acollit a la congelació o fraccionament de les factures.

En qualsevol cas, des de FEDA han explicat que ningú s'ha quedat sense subministrament per impagament durant aquests mesos. “No volíem que l'eletricitat fos un maldecap més”, ha explicat Sergio Millán, de Recursos Humans de la companyia. FEDA ha destinat gairebé dos milions i mig d'euros en aplicar descomptes a les empreses i clients afectats per la crisi.

Moles ha destacat que amb aquest compromís amb l'entorn també han congelat les tarifes elèctriques per al 2021. A més, la parapública manté tots els projectes i inversions per tal de no aturar la generació d'activitat econòmica i per aquest motiu, preveuen invertir 37 milions d'euros.

Tot i la situació de crisi provocada per la pandèmia, Moles ha declarat que l'impacte que tindrà no serà molt gran i "no hauríem d'estar lluny del que teníem previst". Moles ha remarcat que com que s'ha venut menys, també s'ha comprat menys. En aquest sentit, fins a la data, la demanda ha estat de 527.592 Mwh, el que significa un descens de gairebé del 10% de la demanda. Aquest descens s'ha produït els mesos d'abril, maig, octubre i novembre, principalment a causa de l'hoteleria i la restauració, amb unes caigudes del 29 i del 14% respectivament. Per contra, el consum domèstic ha augmentat en 6,15%. Per tant, Moles ha matisat que es preveu acabar l'any amb una disminució d'un 10% en la xifra de negoci i també en la despesa.

Projectes renovables

Un dels reptes de la parapública és la transició energètica amb l'objectiu final de reduir les emissions de CO₂. En aquest sentit, des de FEDA tenen dos projectes alineats amb aquesta estratègia que són la construcció d'un parc fotovoltaic i un parc eòlic. Per una banda, el projecte de parc solar a l'ETR de Grau Roig està format per una instal·lació fotovoltaica a la coberta de l'ETR i un parc solar que servirà de prova pilot per valorar el potencial fotovoltaic a Andorra. La producció total prevista amb les dues parts del projecte és de 763 Mwh/ any i Moles ha indicat que a finals del 2021 o inicis del 2022 hauria d'estar enllestit.

Per altra banda, el segon projecte consisteix en un parc eòlic al Pic de Maià, a una zona d'alta muntanya. Fins al moment, ja s'han fet estudis i s'ha instal·lat un màstil de mesuraments eòlics per prendre mesures durant l'any. Els terminis per acabar els estudis són d'un any i mig més dos anys posteriors de construcció. "Apostem per l'energia eòlica perquè n'hi ha tot l'any, és constant i quan n'hi ha més és a l'hivern" quan es té pràcticament el doble de demanda que durant la resta de l'any, ha comentat Moles. De fet, gràcies a aquests dos projectes renovables, en poc més de 3 anys, es podrà incrementar a producció nacional en un 40%, que farà augmentar el percentatge de cobertura de la demanda acostar-se a l'objectiu fixa't a la Litecc.

Sobre les inversions de cara al 2021, Moles ha detallat que més d'un milió d'euros aniran destinats als projectes renovables, al voltant de 15 milions es destinaran a la subestació de la Massana i a la línia d'alta tensió, i finalment, una altra part de les inversions aniran pels treballs de cogeneració i de la instal·lació de la xarxa de calor d'Andorra la Vella, que actualment ja disposa de tres clients.

stats