Publicitat
Publicitat

Les importacions, l'entrada de vehicles i el mercat laboral evolucionen positivament

El Govern fa una valoració molt positiva de l'evolució de l'economia en el primer quadrimestre de l'any ja que marca una tendència que és "més important que el resultat d'un mes en concret"

El Govern ha fet públics alguns indicadors macroeconòmics que mostren l'evolució que ha seguit l'economia en els primers quatre mesos de l'any 2015. El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha explicat que per les característiques de l'economia andorrana han fet especial èmfasi en les importacions, l'entrada de vehicles i l'evolució del mercat laboral. Quant a les importacions, les compres a l'exterior, sense incloure els carburants, han experimentat un creixement interanual a l'abril del 5,5%. L'entrada de vehicles també ha experimentat un increment durant el primer quadrimestre, en aquest cas del 1,1% respecte al mateix període de l'any anterior.

Segons ha explicat Cinca, aquestes xifres repercuteixen en el mercat laboral, així l'abril s'ha tancat amb 720 persones inscrites al Servei d'Ocupació, 97 més que el mes anterior. Tot i això, el ministre portaveu ha volgut destacar que "la xifra registrada durant el mes d'abril és un 20,3% inferior al número de desocupats durant el mateix període de l'any anterior".

El ministre de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha fet una valoració molt positiva de l'evolució de l'economia en el primer quadrimestre de l'any, una tendència que diu "és més important que el resultat d'un mes en concret".

Creixement de les importacions de mercaderies

Entre els indicadors macroeconòmics cal destacar les importacions de mercaderies, que han experimentat un creixement interanual a l'abril del 5,5%, sense incloure els carburants. Tot i això, Cinca ha assegurat que, "encara que s'incloguin els carburants, l'evolució també és positiva". Així, a l'abril s'ha produït un increment interanual del 3,2% de les importacions respecte al mateix període de l'any anterior.

Pel que fa a l'entrada de vehicles al país, entre gener i abril del 2015 s'ha experimentat un augment de l'1,1% respecte al mateix període de l'any anterior. El nombre total de vehicles que han entrat al Principat per les dues fronteres durant el mes d'abril també ha experimentat un augment del 3,2% respecte a l'abril del 2014, en total 328.966 vehicles. A la frontera hispanoandorrana l'augment ha estat de l'1,9%, mentre que a la frontera francoandorrana la variació ha estat del 5,9%.

El ministre s'ha mostrat satisfet amb el nombre de vehicles que han entrat al país en els darrers mesos, ja que "això està relacionat amb el nombre de turistes, que són un motor molt important per al consum del país".

Pel que fa a les demandes d'alta al Servei d'Ocupació, durant el mes d'abril han augmentat en 97 persones, tancant-se el mes amb 720 inscrits. Aquest augment, segons Cinca, s'explica per la finalització de la temporada d'hivern. Així, la xifra registrada a l'abril és un 20,3% inferior al nombre de desocupats el mateix període de l'any anterior. El ministre portaveu ha volgut destacar que es tracta del 23è mes consecutiu de millora de les dades de treball, tot i que ha reiterat que "mentre hi hagi persones inscrites, aquesta serà una prioritat del Govern".

Preocupació per les conseqüències de l'afer BPA

En relació a les conseqüències que pugui tenir l'afer BPA en els resultats macroeconòmics del país, Jordi Cinca ha considerat que encara és aviat per poder treure conclusions, però assegura que des del Govern s'està fent un seguiment des que va esclatar el cas.

Cinca ha mostrat especial preocupació per l'evolució del consum intern, ja que "hi ha 270 famílies afectades molt directament i d'una manera o altra, això acabarà suposant canvis en el seu comportament, l'ajust de la seva despesa o les seves previsions". Pel que fa l'arribada de visitants i a la recuperació del sector turístic i comercial, creu que "no hi hauria d'haver impacte".

Un altre dels punts a destacar en aquest sentit és la reacció de les empreses estrangeres interessades en invertir al país. Cinca ha assegurat que de moment està seguint la línia de l'any 2014, tot i que "haurem de fer avaluacions quan tinguem tota la situació resolta".

Etiquetes