Economia 02/04/2019

Locals comercials a Andorra la Vella per 300 euros el metre quadrat

A la zona d'Escaldes-Engordany, el més buscat és l'avinguda Carlemany, on els locals arriben a màxims de 90 euros/m2 al mes

Ara Andorra
2 min
L'avinguda Meritxell aquest Nadal passat / COMÚ D'ANDORRA LA VELLA-TONY LARA

Andorra la VellaEl mercat andorrà ha llançat altes rendibilitats encara en els anys de crisi. Per a aquest any i sobre la base d'aquesta rendibilitat històrica es preveu de nou un increment en els diferents segments d'activitat del sector terciari.

Segons un estudi d'Engel & Völkers, el perfil del comprador i de l'arrendatari, tant dels locals comercials com de les oficines, hotels, naus industrials i edificis residencials, el conformen emprenedors, companyies estrangeres residents al Principat, així com clients locals.

A Andorra la Vella, l'avinguda Meritxell és la zona més demandada amb preus que poden arribar excepcionalment a 300 euros el metre quadrat en els locals comercials. A la zona d'Escaldes-Engordany, el més buscat és l'avinguda Carlemany, on els locals arriben a màxims de 90 euros/m2 al mes i les oficines fins a 30 euros/m2 al mes. Aquesta parròquia és també una de les zones més cares en edificis per rehabilitar amb preus de fins a 3.000 euros/m2.

L'evolució del sector terciari a Madrid ha estat marcada per l'increment de la demanda de locals comercials destinats a la restauració, principalment en les zones 'prime' on la demanda comença a ser escassa. La rendibilitat oscil·la entre el 4% i el 6%, depenent del perfil de l'inquilí del local, així com la ubicació del mateix.

Així, a les zones més demandades dels barris de Salamanca, Chamberí, Sol, Chueca-Justícia i Malasaña, hi ha una gran diferència de rendes entre els carrers principals i les secundàries. Mentre les primeres registren preus màxims de 90 euros/m2, en les secundàries baixen a 55 euros/m2 i fora de l'àrea central, en els 45 euros/m2.

El mercat barceloní assistirà aquest any a la consolidació de la demanda d'espais d'oficines de lloguer per part de les companyies estrangeres, especialment del sector tecnològic-digital. És previsible que els preus en les zones cèntriques registrin una pressió a l'alça per la manca d'oferta, especialment en els districtes de negocis com el 22@, zona on el més buscat són plantes o edificis d'oficines complets.

En el segment dels locals comercials, les vies amb una major demanda i, per tant, amb preus més elevats són les de major afluència. Aquesta es concentren a Ciutat Vella, Tapineria i l'Eixample, on els preus mitjans oscil·len entre els 30 i 40 euros/m2 al mes. Per la seva banda, a les oficines, la millor inversió la constitueix la promoció d'edificis moderns a partir dels 500 m2 i de nova construcció, a causa de l'alta demanda existent d'aquest tipus de producte. Els preus més elevats per al lloguer se situen en els carrers com el Passeig de Gràcia, on es troben les oficines més elegants ubicades en finques senyorials amb un preu mitjà de 50 euros/m2 mensuals.

stats