Economia 05/12/2017

El negoci del tabac es vol mantenir 30 anys però amb reduccions progressives a partir dels 10

La proposta que es vol traslladar a la UE inclou un augment progressiu de les taxes a la importació del producte per a la fabricació de tabac al país

M. T.
2 min
Cartrons de tabac a la venda en un establiment / D. R.

Andorra la VellaLa proposta que vol fer el Govern a la Unió Europea en el marc de les negociacions de l'acord d'associació i en relació a l'estatus del tabac preveu que d'aquí a 30 anys aquest producte passi a entrar totalment a la Unió Duanera. Però segons fonts parlamentàries, l'estatus actual només es mantindria 10 anys, i a partir de llavors, cada cinc anys s'aniria reduint el negoci amb l'augment progressiu de les taxes en la importació.

Si bé inicialment el Govern proposava que el sector del tabac pogués mantenir el seu estatus actual durant un termini de 20 anys revisables, el plantejament que es farà la setmana vinent a la Unió Europea preveu un termini superior, de 30 anys, però no revisable, de manera que després d'aquest temps aquest producte passaria a formar part de la Unió Duanera, posant així fi als avantatges que hi ha actualment en la importació de la matèria primera per a la fabricació de tabac al país.

Però a més, segons fonts parlamentàries, la proposta que aquest dilluns va exposar la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach, davant la comissió legislativa de Política Exterior, preveu que l'estatus actual del tabac només es mantingui durant 10 anys, i a partir d'aquí, es vagi reduint el seu pes incrementant progressivament les taxes en la importació del tabac espalillat que adquireixen els fabricants. Finalment, s'hauria optat per aquesta fórmula en comptes d'anar limitant les tones a poder importar.

Fonts del sector han indicat que la nova proposta no ha agradat massa entre alguns fabricants, tenint en compte que amb la reducció progressiva del negoci, arribaria un moment en què la indústria no seria viable, molt abans que s'esgotés el termini de 30 anys.

D'altra banda, una de les qüestions que la Unió Europea hauria demanat a Andorra és el compromís de posar per escrit en la normativa interna del país que el preu de venda al públic del tabac no superi mai el 30% de diferencial amb Espanya.

stats