Economia 09/10/2017

Els propietaris de béns immobles neguen un increment dels lloguers i admeten la manca de pisos

Creuen que la sensació de pujada de preus va lligat a l'augment de promocions d'alt estànding

ARA Andorra
3 min
La vall central és on es concentren la majoria d'habitatges del país / D.R.

Andorra la VellaL’Associació de Propietaris de Béns Immobles en Arrendament (APBI) ha volgut dir-hi la seva davant les notícies que han anat sorgint els darrers mesos sobre la manca d’habitatges de lloguer i l’increment dels preus. En primer lloc, constaten que els preus no han augmentat “de manera significativa”, tot i que sí que existeix una demanda en augment i moltes dificultats per trobar immobles de lloguer en determinades zones.

Així, i a manca d’informació pública sobre els preus dels lloguers, des de l’associació s’ha consultat els associats i s’ha pogut constatar que en el cas d’actualització de rendes, la variació aquest 2017 ha estat de l’IPC interanual (0,4%) tal com estableix la llei; i que en el cas de renovacions de contracte, es donen diferents circumstàncies: des de lloguers que s’han mantingut igual ja que s’ha volgut prioritzar fidelitzar l’inquilí a un increment de preus, a increments que en algunes parròquies poden estar al voltant del 5%, com Encamp o la Massana, i en d’altres ser més elevat, de fins al 10-15% però tenint en compte, tal com posa en relleu el president de l'APBI, Pascual Gracia, que potser portaven deu anys congelats.

Pel que fa a l’escassetat d’habitatges de lloguer, Gracia ha destacat que a les parròquies centrals “pràcticament” no hi ha pisos lliures, mentre que a d’altres, com la Massana, Encamp o Canillo, encara hi ha una certa oferta. Pel que fa a l’arribada de temporers aquest hivern i davant la possibilitat que aquesta manca es faci encara més evident, posen en relleu que “no tenen identificades mesures” a curt termini per poder resoldre aquesta problemàtica i es mostren oberts a col·laborar en cas que fos necessària la seva participació.

Els propietaris de béns immobles de lloguer diuen que són conscients que la sensació que hi ha és “d’increment de preus notable” i creuen que aquest fet és imputable a l’augment de l’oferta residencial de pisos d’alt estànding en lloguer, “un mercat” amb una “demanda que ha aparegut” en els darrers anys i que pot donar la impressió que els preus s’han incrementat.

Gracia remarca que el propietari “no és un especulador” i que no li interessa “un mercat d’alts i baixos” ja que “la inestabilitat no és beneficiosa perquè tensiona les relacions entre el propietari i l’inquilí”. En aquest sentit, afegeix que ells ja van alertar, ara fa uns dos anys, que aquesta situació de manca de pisos de lloguer es podia donar arran de certes mesures anticrisi que s’havien aprovat: la congelació dels preus dels pisos de lloguer i la suspensió de la penalització per resolució anticipada.

Així, creuen que això va contribuir a un descens dels preus i la pèrdua de confiança per part dels promotors, la qual cosa va provocar que cada vegada fossin menys les promocions de pisos de lloguers que es tiraven endavant, i les conseqüències arriben ara. A més, afegeixen que l’increment en les exigències per accedir a crèdits hipotecaris ha fet que moltes persones busquin un lloguer en lloc d’un habitatge de propietat. A l’últim, consideren que “l’elevat preu de la cessió urbanística obligatòria” fa pràcticament inviable que es facin promocions residencials que no siguin de luxe. Per aquest motiu, creuen que caldria una revisió perquè “s’adeqüi el càlcul de la cessió obligatòria” en funció del rendiment final de la promoció i que hi hagi una major seguretat jurídica.

Gracia destaca que estan potenciant una “interlocució fluida” tant amb el Col·legi professional d'agents i gestors immobiliaris (AGIA) com amb el Govern i els comuns, i que seria bo trobar mesures per poder anticipar els problemes que hi pugui haver en un futur.

stats