Les retirades d'efectiu de BPA augmenten més d'un 50%

Ho ha explicat el ministre portaveu, Jordi Cinca, que ha advertit que les xifres no són alarmants. També ha avançat que la Fiscalia ha obert diligències en relació amb un quart afer -a Mèxic- al qual apunten els EUA

El ministre portaveu en funcions, Jordi Cinca, ha admès que les retirades d'efectiu per part dels clients de Banca Privada d'Andorra s'han incrementat aquest dimecres entre un 50 i un 60% en relació a un dia habitual, després de la decisió d'intervenir l'entitat per les presumptes males pràctiques en matèria de blanqueig de capitals. No obstant, Cinca ha assegurat que les xifres, que poden ascendir a uns 4 o 5 milions d'euros, no són alarmants.

Així ho ha assegurat després de la reunió que ha mantingut el Govern amb l'Associació de Bancs Andorrans aquest dimecres, en la qual també s'ha posat de manifest que les quatre entitats al marge de BPA no han detectat incidències en relació als seus clients però sí consultes tenint en compte que hi ha molts clients compartits. A més, Cinca ha indicat que es mostren preocupats perquè la plaça financera andorrana és molt petita i hi podria haver risc de contagi ja que per a aquest sector "la confiança és clau".

La Fiscalia obre diligències per investigar la relació de BPA amb un càrtel mexicà

El ministre, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha dit que la intervenció de Banca Privada d'Andorra ha estat una mesura "inèdita i contundent", i ha assegurat que "hi ha un abans i un després" en el sentit que s'han esvaït els dubtes sobre com actuaria Andorra davant d'uns fets com aquests. L'objectiu de la decisió és esbrinar i veure fins a quin punt són certes les acusacions fetes per Estats Units, i per això des d'aquest dimecres un equip format per representants de l'INAF i l'UIFAND ha iniciat un procés d'investigació que actuarà al respecte, amb independència de les decisions que prenguin els Estats Units.

A més, Cinca ha dit que paral·lelament, la Fiscalia també ha obert diligències, justificades pel fet que hi hauria un quart afer, relacionat amb el càrtel mexicà de Sinaloa, sobre el qual encara no hi ha cap investigació oberta a Andorra, i atès que la investigació hagi assenyalat a alts càrrecs de l'entitat.

Cinca també ha explicat que no s'ha optat per destituir el Consell d'Administració de BPA "a la vista de la informació de la qual es disposava, de la realitat en quant a solvència i liquiditat de l'entitat i al fet que es tracta d'una qüestió molt greu però molt acotada en l'àmbit del blanqueig". Amb tot, el ministre ha afegit que hi poden haver noves decisions, ja sigui en el sentit d'endurir les mesures o d'alleugerir-les.

Finalment, el ministre s'ha mostrat convençut que s'ha actuat de forma exemplar i que aquest afer no posarà en perill la credibilitat de la plaça financera andorrana. En aquest sentit, ha dit que si s'hagués d'avaluar la credibilitat del sistemes financers de qualsevol país en base a si un banc ha tingut una mala praxis que l'ha posat en contacte amb xarxes de blanqueig, "possiblement tindríem una situació de descrèdit en el conjunt de les places financeres" ja que "en aquest tema cap plaça financera pot tirar la primera pedra".