Publicitat
Publicitat

Límit de 1.600 tones anuals d'importacions de tabac durant els primers 10 anys d'acord amb la UE

La Unió Europea fixa un un màxim d'entrada de producte a partir del qual hi haurà un recàrrec impositiu a canvi de mantenir-lo fora de la Unió duanera durant 20 anys

La proposta per mantenir l'estatus del sector del tabac durant 20 anys que el Govern està negociant amb la Unió Europea preveu que, durant els primers 10, els fabricants puguin importar 1.600 tones anuals de producte, una xifra que correspon a la mitjana d'importacions dels últims 10 anys. Així ho ha avançat el cap de Govern, Toni Martí, i han detallat a l'ANA fonts del sector. El topall s'ha fixat per evitar tornar als nivells que històricament havien propiciat augments alarmants del contraban.

Si superessin la xifra de 1.600 tones, l'excedent tindria un recàrrec, de manera que haurien de pagar un 20% més dels impostos que paguen actualment. Segons fonts del sector, aquesta xifra donaria un marge suficient per no excedir-se, tenint en compte que, com que el sector ha anat a la baixa, actualment s'estan important entre 1.100 i 1.200 tones.

Les mateixes fonts han explicat que, al cap de 10 anys, aquesta xifra es tornaria a revisar basant-se en la mitjana d'importacions dels 10 anys precedents, i que es tornaria a donar un altre marge de 10 anys fins que es fes la revisió final de l'acord. Aquest aspecte seria un dels condicionants que hauria posat la Unió Europea per tal d'acceptar la transitòria de 20 anys.

Andorra es posarà al dia en matèria de traçabilitat i publicitat del tabac abans de 10 anys

D'altres contrapartides que ja s'han anunciat són la necessitat d'anar implementant la normativa europea del sector del tabac, com és el fet d'incorporar etiquetes identificatives als paquets, prohibir fer publicitat d'aquest producte, o controlar els components químics que porta el tabac fabricat a Andorra. En aquest darrer aspecte, però, les fonts consultades asseguren que ja es compleix, tenint en compte que només es fabriquen marques internacionals.

Els punts que encara queden per tancar de l'acord seria el calendari d'implementació de les directives europees i els criteris sobre els quals es revisaria l'estatus del tabac un cop hagin transcorregut els 20 anys.

Martí, satisfet que es parli de 20 anys de moratòria

Precisament, el període de transició ha estat un dels principals motius de la satisfacció expressats aquest divendres pel cap de Govern, atès que "abans es deia que no hi hauria transitòries més enllà de 5 o 7 anys i ara estem parlant de 20 anys". Tot i això, Martí també ha fet una crida a la prudència en assenyalar que "encara no donem per fet res, però està molt ben encaminat".

I és que el màxim representant de l'executiu ha confirmat que els pròxims dies es reuniran novament amb els representants del sector –fabricants i recol·lectors–, per tal de tancar l'acord com més aviat millor. Abans de la pròxima reunió a Brussel·les, que tindrà lloc a finals de setembre, el cap de Govern ha anunciat que hi haurà diverses reunions preparatòries. Martí també ha recalcat l'oportunitat que suposa la negociació d'aquest acord, ja que "és important que puguem continuar tenint ingressos del tabac". Tot i això, el cap de Govern ha recordat que "aquestes aportacions han de tenir cada cop menys pes en els pressupostos de l'estat".

Elogis del PS, crítiques d'SDP

Per la seva banda, el conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, ha valorat positivament la proposta referent al tabac i els anys de transitorietat, tot i que ha remarcat que “l’important és que acabat aquest període hi hagi un procés de reexamen i reestudi amb dos o tres paràmetres, per tal de conèixer l’estat del sector del tabac”. López també ha explicat que els períodes d’adaptació són “molt bons” i ha dedicat unes paraules a aquells que es mostren contraris afirmant que “haurien de començar a flexibilitzar la seva oposició perquè s’està dibuixant una solució bona pel sector del tabac i el país en general”.

Tot i això, no tothom s’ha mostrat tan satisfet en referència a aquesta proposta, i és que segons ha destacat el conseller general de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Víctor Naudi, “em preocupa que no tot el sector està d’acord”, ja que segons ha esgrimit Naudi també caldrà veure “com acabaran les altres disposicions, no només el tabac”. Tot i que no ha entrat al detall sobre quins són els punts de desacord, el conseller general d’SDP ha explicat que “tinc els meus dubtes que s’aconsegueixin els 20 anys de transitorietat” i que “a l'oposició ens manca molta informació referent a la negociació”.