Publicitat
Publicitat

Els treballadors de BPA volen que els possibles acomiadaments es paguin com a improcedents

L'INAF els ha transmès que hi ha alguna entitat interessada en la compra de BPA

Els treballadors de BPA s'han reunit aquest dimarts a la tarda amb representants del Govern en funcions i de l'INAF per tal de transmetre'ls les seves objeccions a la futura llei de reestructuració i resolució d'entitats bancàries (LRREB). Han entregat un document amb totes les modificacions i addicions que voldrien que s'incloguessin a la llei, encaminades, bàsicament, a garantir els llocs de feina i les condicions laborals dels treballadors.

Tot i deixar clar que l'última opció que contemplen, tant el Govern i l'INAF com ells mateixos, és la liquidació o l'acomiadament de part del personal, els treballadors volen que la llei estableixi que si s'arriben a produir aquests acomiadaments es paguin com si fossin improcedents.

Així doncs, demanen que el futur text legislatiu estableixi "un comiat per causes objectives amb les mateixes condicions de l'acomiadament injustificat: 45 dies de salari/any fins a un màxim de 30 mensualitats". També demana que s'estableixin condicions "menys draconianes" per tal d'accedir a la prejubilació: tenir 55 anys i 30 de cotitzats. 

La resta de modificacions i addicions que proposen els treballadors van encaminades a que la futura llei reconegui i especifiqui que un dels objectius és la continuïtat de l'ocupació de l'entitat. Aquest també volen que sigui un dels objectius de l'entitat pont que es creï si s'opta per reestructurar el banc. En aquest sentit, els treballadors volen que s'estableixin "mecanismes que redueixin el risc de pèrdua d'ocupació amb especial atenció a l'edat i antiguitat del personal".

D'altra banda, en el document entregat al Govern, els treballadors demanen que es qualifiquin com a "crèdits privilegiats els salaris deguts, els fons per als plans de pensions, els fons per als plans d'estalvis i les indemnitzacions".

A la sortida de la reunió, que ha comptat amb la presència del cap de Govern en funcions, Gilbert Saboya, i la directora de l'INAF, Maria Cosan, els treballadors s'han mostrat "moderadament satisfets" de la resposta rebuda.

Un dels seus representants, Lluís Pérez, ha assegurat que "no sabem si inclouran aquestes peticions, però hem vist que són sensibles a la situació que estem vivint". En aquest sentit, s'ha mostrat convençut que el Govern i l'INAF "faran el que han de fer, perquè és un tema que també els implica".

Algú "ha demanat preu" per comprar BPA

Durant la reunió, Pérez ha assegurat que se'ls ha transmès el missatge que "algú ha demanat preu" per tal de comprar l'entitat, i que "hi ha coses a estudiar". Tot i això, Cosan els ha explicat que, ara per ara, no es pot posar cap preu just sobre la taula, perquè, segons ha afegit Pérez, "fan falta matisar coses, que no es podran matisar fins que no es tingui la llei".

Pérez ha afegit que des de l'INAF no els han aclarit si, en el cas que arribi una oferta en ferm, es requerirà que l'entitat compradora assumeixi tota la plantilla que té actualment BPA. Tampoc ha pogut aclarir si l'interès que hi ha hagut fins el moment ha estat d'entitats del país o bé de fora.

De moment, però, el Govern i l'INAF no els han volgut donar més detalls i han insistit en el fet que se segueix treballant amb les tres opcions ja conegudes sobre la taula: la venda de l'entitat, la represa de l'activitat després d'una reestructuració o la liquidació.

L'ABA participa en l'elaboració de la llei

Després de reunir-se amb el Govern en funcions i amb l'INAF durant gairebé dues hores, els representants dels treballadors han mantingut una altra trobada, en aquest cas amb el grup parlamentari demòcrata. Pérez s'ha mostrat satisfet, ja que els seus representants "han mostrat molta predisposició a incloure el màxim nombre possible de les observacions que hem fet nosaltres". Un fet que ha agraït, tenint en compte "l'extrema urgència, ja que la llei s'ha de votar dijous mateix". D'altra banda, el grup demòcrata també els ha explicat que l'Associació de Bancs d'Andorra (ABA) s'ha involucrat directament en la redacció del nou text legislatiu, a través de la participació dels seus advocats.

En les properes hores, els treballadors de BPA també esperen poder-se reunir amb la resta de grups parlamentaris. D'altra banda, han anunciat que aquest dimecres a la set de la tarda tant els treballadors de l'entitat com els de les empreses participades faran una concentració silenciosa a la plaça Lídia Armengol d'Andorra la Vella.