Economia 07/06/2019

L'aeroport i els vols comercials, més allunyats que mai

Ábalos no és capaç de donar terminis perquè la infraestructura pugui operar amb el desitjat sistema GPS mentre que Espot es mostra esperançat que els resultats siguin favorables

M. F. / C. G.
4 min
El ministre de Foment en funcions, José Luis Ábalos saluda el cap de Govern, Xavier Espot. / M. F. (ANA)

La Seu d'UrgellNou capítol de terminis sobre la implantació del GPS (sistema d'aterratge que permet operar en condicions meteorològiques adverses) a l'aeroport Andorra-la Seu d'Urgell. Però ara els terminis es tornen encara vegada més incerts, tot i que qui els ha donat sigui el ministre de Foment espanyol en funcions, José Luis Ábalos. "La meva estimació perquè es puguin superar els tràmits són 10 mesos", i serà a partir d'aquest termini que "hi haurà la possibilitat de dir alguna cosa", ha manifestat aquest divendres abans de cloure la Trobada Empresarial al Pirineu. Poc precís, i encara menys a l'afegir que, tot i poder dir alguna cosa en deu mesos, "no significa que totes les proves se superin feliçment".

Per tant, ni aquest estiu, ni tampoc aquesta tardor, com havia assegurat l'ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros. Ábalos ha justificat que els tràmits són feixucs, que hi ha "molts inconvenients" per les característiques del terreny on està ubicat l'aeroport, i ha defensat que cal prioritzar la "seguretat aèria".

Amb tot, ha volgut refermar que, en cap cas hi ha un tema de "falta de voluntat política", i ha assegurat que hi ha col·laboració entre les administracions (també Catalunya), diverses empreses i fins i tot Suïssa, que té implantats sistemes GPS a infraestructures similars (a Espanya no n'hi ha cap).

La valoració d'Espot

Després d'haver fet aquestes declaracions, Ábalos ha mantingut una breu trobada en cloure la trobada amb el cap de Govern, Xavier Espot, que ha valorat que cal ser "cautelosos" davant aquestes proves que s'han de realitzar però que confien, estan "esperançats", que acabin obtenint un "bon resultat". De fet, davant la insinuació que aquests testos puguin ser negatius, Espot ha destacat que entén que no serà així però que Àbalos el que ha fet és exposar que és una "hipòtesi que hi ha sobre la taula". De totes maneres ha remarcat que ara seria "prematur aventurar-se" a afirmar una cosa o l'altra. En aquest sentit, ha incidit en el fet que no hi ha "indicis" que no sigui possible que la Seu acabi acollint vols comercials o que hi hagi dificultats tècniques. Quant als nous terminis, que allarguen els que s'havien donat fins ara, el cap de Govern ha destacat que es tracta d'estudis "complexos" i que ell es queda amb les paraules del ministre espanyol afirmant que quan dona un termini "el compleix". En aquest sentit, ha destacat que si tot "segueixi el seu curs" les proves estarien concloses cap al mes d'abril de l'any que ve.

Andorra vol ser "motor" i "eix vertebrador" de tot els Pirineus

El cap de Govern, Xavier Espot, ha liderat la presència andorrana en aquesta segona jornada de la 30a Trobada Empresarial al Pirineu. Ho ha fet durant la cloenda, en un discurs on ha reivindicat el pes econòmic del país dins de tota la regió pirinenca i àrees d'influència, des de Berga i Ponts a Catalunya, i fins a l'Arieja i Foix, a França. Ha plantejat que Andorra té 76.000 habitants, pels 250.000 d'aquesta àrea dels Pirineus, però el fet de rebre 8 milions de visitants cada any i "la nostra realitat econòmica ens converteix en el motor d'aquesta regió", ha plantejat. I encara més: a banda de motor, "volem ser també l'eix vertebrador", ha manifestat.

L'acord d'associació, que acabarà d'obrir el país al món, facilitarà aquest paper que vol desenvolupar Andorra, ha garantit Espot. A la vegada, en les últimes dècades, "el Pirineu torna a ser un lloc de trobada, no de divisió", ha celebrat. En aquest sentit, Espot ha reforçat la idea del paper decisiu d'Andorra dins la regió pel fet que "bona part" dels ciutadans de l'Alt Urgell "troben" al país "determinats serveis", i milers s'hi desplacen cada dia per treballar. A la vegada, ha reivindicat dins d'aquest objectiu la necessitat de consolidar l'aeroport d'Andorra-la Seu, "com una nova porta del nostre país al món".

Incertesa, 'start-ups' i ODS centren la tarda de la Trobada

En el marc de la Trobada i sota el títol 'Com orientar-nos en la incertesa' el president de la Fundació Garrigues, Antonio Garrigues, ha destacat que la clau per fer front a aquesta incertesa és "no tenir por", valorar-la i acceptar-la, ja que tot sovint en afrontar-la es van descobrint solucions a d'altres qüestions. Garrigues s'ha referit a la situació política europea i també espanyola i catalana i ha destacat que la ciutadania està "esperant solucions" i que l'única cosa que troben és "confrontació i violència". "Que els partits tinguessin un gest de grandesa tindria un gran impacte", ha conclòs, volent llançar un missatge d'optimisme, de fet, ha albirat que ell creu que passaran "coses bones" en l'àmbit polític espanyol.

D'altra banda, cal destacar que en el baròmetre que s'ha fet entre els empresaris participants a la trobada s'han constatat que un 81,4% creu que aquest any el seu negoci té perspectives de creixement respecte de l'any passat front un 13% que creu que no; un 67,1% diu que crearà llocs de treball en els propers sis mesos i un 27,9% diu que no ho farà. Sobre les qüestions a debat a la trobada, un 33,57% creu que els robots crearan ocupació; un 64,4% té polítiques de sostenibilitat i, a l'últim, un 47% creu que el darrer cicle electoral d'europees, generals i municipals a Catalunya tindrà un efecte neutral per a la seva empresa.

Durant la tarda s'ha celebrat una taula rodona sobre 'start-ups', en què diferents joves empresaris han explicat els seus models de negoci i tot seguit ha estat el torn de la taula rodona 'L'empresa davant l'agenda 2030 i el desenvolupament sostenible', on hi han participat el sociòleg Ramon Folch i el president de la xarxa espanyola del Pacte Mundial, Àngel Pes. Aquest darrer ha defensat els aspectes positius dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.

stats