Economia 02/08/2020

Els venedors de tabac, amb l'ai al cor

Finalment l'Assemblea Nacional francesa aprova el polèmic article amb referències específiques al Principat

ANA Economia
2 min
El pas de la frontera francoandorrana. / E.C. (ANA)

Andorra la VellaLes botigues que venen tabac al país, especialment les del Pas de la Casa, es mantenen amb l'ai al cor. Finalment el Govern francès ha aprovat aquesta setmana la limitació d'un cartó de tabac a tots aquells residents al país veí que tornin a la seva residència, fent esmena específica al Principat amb exemples i anotacions.

En el document aprovat, s'especifica que: "Es confirma l'esmena governamental a la llei de finances rectificativa, que redueix dràsticament les quantitats de tabac que un particular pot transportar en un vehicle. Aquesta llei de finances ha estat promulgat el 31 de juliol" i explica que "les quantitats autoritzades es redueixen de 800 cigarretes a 200; de 200 cigars a 50, i d'un quilo de tabac d'embolicar a 250 grams". També explica que la modificació suposarà "un canvi en l'acord del 1990 entre Andorra i la Unió Europea" i fins i tot posa un exemple amb el Principat. El text pregunta, "heu comprat a Andorra diversos cartons de cigarrets? Atenció, en matèria d'alcohol i de tabac, la duana fixa franquícies fins i tot en cas de viatge a Europa. Les quantitats de tabacs han estat revisades a la baixa per una esmena a la llei de finances."

Els comerciants amb els quals ha parlat l'ANA Economia esperen que aviat el govern francès rebi algun tipus d'alerta de la UE, ja que una llei d'un país no pot modificar-ne una de comunitària. Recordem que Brussel·les fixa en quatre els cartons de tabac que poden passar sense pagar impostos per una frontera i la decisió unilateral dels francesos xocaria amb aquest acord dels 27.

Mentrestant, asseguren que hauran d'esperar aquesta setmana vinent per saber quina serà la reacció dels turistes i excursionistes francesos que venen al país a comprar tabac.

stats