LA CONSULTA DE CORREDOR

I tu? Fas la mitja?

El proper 19 de març es compliran 25 edicions de la mitja marató Ciutat de Palma, per mi la cursa atlètica popular més important de Palma, si tenim en compte consideracions atlètiques i no tan turístiques a l'hora de fer-ne una valoració.

El recorregut és bastant pla, es corre quasi en la seva totalitat pel passeig Marítim, que és un dels llocs clàssics d'entrenament dels corredors "llonguets" i no és una mala opció per aconseguir una bona marca. La mitja marató és, a més a més, la prova amb més acceptació dins l'atletisme popular; la seva distància (21 km) fa que per si mateixa ja sigui una cursa de prou entitat per ser afrontada de manera seriosa, i pot ser un objectiu per a qualsevol corredor, tant per als més experimentats que cerquen millorar marca o fer un entrenament exigent amb vista a una altra distància com per a corredors menys veterans que cerquin començar a conèixer les sensacions que et dona la llarga distància. Pens que és totalment recomanable conèixer i dominar els 21.097 metres abans d'enfrontar-se als 42.095.

Amb 3 o 4 entrenaments setmanals un corredor popular pot estar preparat per assolir el repte que suposa aquesta distància. Això fa que la mitja marató tengui molta acollida entre els esportistes populars, ja que no demana tantes hores d'entrenament com una marató, o una "ultra". A més a més, si l'has preparada una mica, et permet córrer a un ritme que, dins les teves possibilitats, pot ser relativament ràpid, no gaire lluny del teu ritme de 10 km, però normalment sí més allunyat del teu hipotètic ritme de marató.

Durant aquests 25 anys han canviat moltes coses. Record la primera que vaig córrer, l'any 1999, amb camiseta de cotó, no hi havia GPS, t'havies de fiar dels punts quilomètrics posats per l'organització i només sabies la teva classificació si entraves entre els que cabien en una pàgina del diari. Però, en canvi, es guanyava amb marques per davall d'1 h 05 min., quan l'any passat es va guanyar amb 1 h 14 min., marca molt meritòria per a un "popular" però molt lluny del temps que fa un professional. Està clar que el boom del "córrer" (perdó! ara es diu 'running') ha duit participacions més nombroses, però s'ha perdut, almenys a Mallorca, el glamur de veure en acció l'armada africana, i això era tot un espectacle per als espectadors i per als mateixos participants.

Per cert, molts de 'runners' actuals desconeixen que no només els atletes de Kenya o Etiòpia corren tan ràpid. Sense anar gaire lluny, cal recordar que el rècord de les Balears de mitja marató és 1:01:48, del gran maratonià Toni Penya, fet l'any 1992. Avui és impensable que algun corredor balear faci aquesta marca. El rècord femení és 1:17:57, més recent, de Mavi Garcia, actualment una de les millors ciclistes del país.

Així doncs, aquest 25è aniversari de la mitja marató Ciutat de Palma pot ser un bon motiu perquè t'animis a participar-hi enguany, i si no et veus motivat per fer 21 km, sempre et pots inscriure a la cursa paral·lela de 10 km.