Microsites 17/12/2020

El rei Joan Carles I, ingressat per Covid-19 a una clínica d’Abu Dhabi

Va entrar-hi la setmana passada, però es desconeix la seva evolució

àlex Font Manté / Ara Andorra
3 min
El rei Joan Carles I en una foto d'arxiu, abans d'exiliar-se als Emirats Àrabs Units / AFP

Barcelona / Andorra la VellaJoan Carles I, el rei emèrit fugit als Emirats Àrabs, va ingressar la setmana passada a la clínica Cleveland d’Abu Dhabi després d’haver-se contagiat de Covid-19, segons ha pogut saber l’ARA. Es desconeix l’estat en què es troba actualment. Consultada per aquest diari, la Casa del Rei ha explicat que "no té informació" sobre el rei emèrit. El govern espanyol també assegura que desconeix com està Joan Carles I. "Aquest assumpte el gestiona la casa reial i no hi ha informació que puguem traslladar". De tota manera, la mateixa Casa del Rei ha desmentit aquest dijous la informació, tot i que no queda clar si es refereix al fet que va ingressar o que encara està ingressat.

Fa tan sols nou dies, la cadena Cope assegurava que el rei volia tornar a Espanya per passar el Nadal "amb les seves filles", però aquest dijous la mateixa emissora ha informat que Joan Carles I ha decidit no tornar a Espanya "per raons relacionades amb la pandèmia de la Covid-19".

No se sap com el rei emèrit va contraure el virus. Des que va fugir d'Espanya a principis d’agost, Joan Carles ha residit a l’hotel Emirates Palace, un establiment de luxe que és a 10 quilòmetres del lloc on el van ingressar. La Cleveland és una reputada clínica, filial de la que té el mateix nom a Ohio, als Estats Units. El complex sanitari que hi ha a Abu Dhabi es va construir en col·laboració amb Mubadala, el fons sobirà d’aquest emirat.

Imatge de la Cleveland Clinic d'Abu Dhabi / CLEVELAND CLINIC

El rei emèrit té un llarg historial mèdic als seus 82 anys. En total, s’ha sotmès a disset operacions, moltes de les quals com a conseqüència de lesions que ha tingut a causa de la seva activitat física. Però entre aquestes operacions també s’hi inclou una intervenció al pulmó (l’any 2010 li van extreure un nòdul en aquest òrgan vital en una operació realitzada a Barcelona) i una operació de cor en la qual li van posar tres 'bypass'. Aquesta última intervenció coronària va ser l’agost del 2019.

En aquell moment ningú es podia imaginar que, tan sols un any després, el rei abandonaria Espanya pels casos que s’estaven coneixent i que el situaven com a protagonista de múltiples irregularitats fiscals.

Ja fa quatre mesos que el pare de Felip VI es va traslladar als Emirats Àrabs Units, on gaudeix de l’anonimat absolut. En aquests més de 120 dies que porta a Abu Dhabi només se n’ha filtrat una imatge: la de quan va aterrar a l’aeroport, publicada pel diari digital Nius. Res més se n’ha sabut des de llavors, excepte que no té vida social i que truca sovint als seus amics d’Espanya. La seva filla, la infanta Elena, el va visitar recentment. Les persones que més el coneixen asseguren que el seu desig és tornar com més aviat millor al país on va regnar fins al 2014.

Tot i així, encara és una incògnita si aquest retorn es produirà o no. La setmana passada, Joan Carles I va pagar 678.000 euros a la Hisenda espanyola per regularitzar l’ús indegut que van fer de targetes 'black' tant ell com alguns dels seus familiars. Alguns mitjans han informat recentment que el rei emèrit estava preparant un discret retorn a Espanya, després d’haver-ho intentat almenys quatre vegades des que va fugir (fins i tot es va especular que volia tornar el 12 d’octubre). D’altres mitjans han assegurat que la Casa del Rei ho trobava prematur.

El que és segur és que de moment Joan Carles no podrà tornar a Espanya si no és que el deixen sortir de l’hospital on l’estan tractant de la Covid-19 o que decideixi tornar-hi amb un avió medicalitzat.

stats