Borda Sabaté: de la pastura a la vinya

A Andorra també tenim terrasses amb vinya. Com al Priorat o d’altres zones d’orografia complicada, el celler Borda Sabaté treballa 12 petites parcel·les amb molta cura i dedicació per elaborar uns vins amb identitat pròpia

La borda de la família Sabaté data del 1944. Des de llavors sempre han estat vinculats a l’agricultura i la ramaderia tradicional però l’any 2004 van decidir començar una aventura nova i singular. Van transformar uns terrenys de pastura situats a les costes del solà de la Muxella a 1.200 metres d’altitud i construir unes terrasses per cultivar la vinya i fer vi. El Joan Albert Farré, que actualment dirigeix el projecte, té clar que l’indret és immillorable: “Hi toquen els primers raigs de sol del dia, té una bona orientació i ventilació i uns contrastos tèrmics que aporten un caràcter únic. A més el terrer és argilós, amb pedra pissarra pobre en matèria orgànica”. Amb aquestes característiques, l’equació per produir un bon vi es complementa amb dos factors més. Un és una persona: l’Alain Graillot, un experimentat enòleg francès de la zona de Côtes de Rhone que fa d’assessor a cellers de tot el món. Des de l’inici del projecte ha aportat la seva saviesa, que està molt present en el resultat final.

La característica que falta és la manera de fer el vi i treballar el camp. Una aposta 100% biodinàmica sense herbicides i amb adobs orgànics. Certificats per Ecocert a Borda Sabaté pensen que aquest compromís amb la terra és la manera d’aconseguir el vi més autèntic i lligat al territori. De tota aquesta història han nascut dos vins: l’Escol al 2009 i el Torb al 2011. Ara ja tenen a prop la tercera criatura. Properament arribarà l’espumós sota el nom de Sunifred.

Enoturisme

Borda Sabaté és un dels cellers d’Andorra més compromesos amb oferir una opció d’enoturisme. Sempre sota demanda i en grup, proposen una visita amb una gran dosis d’experiència. Per començar, un recorregut per les vinyes a les quals els visitants accedeixen amb vehicles 4x4 per camins molt empinats. A peu de vinya, unes vistes espectaculars abans de conèixer el celler. La visita es pot complementar amb un dinar al restaurant que el celler té allà mateix. Anomenat Le Domaine, és el millor indret per tastar els vins i la cuina de la zona. Els vins


Escol: Aquest vi blanc va ser el primer en sortir d’aquest celler. Fet exclusivament d’un dels raïms per excel·lència en les zones d’alçada, el Riesling que aquí ens dona un vi amb una personalitat única. De bon guardar, el podeu tastar amb arrossos, marisc i fins i tot amb carns a la planxa. Què d’on surt el nom? Ens diuen que prové d’una vall que apareix a l’Antic Testament.El torb: L’aposta de Borda Sabaté per elaborar un negre. Combina tres varietals, dues de populars com Syrah i Merlot amb una de més desconeguda, la Cornalin, originària de Suïssa. Un vi molt fi amb gran capacitat per sorprendre amb un caràcter propi. I és que un vi negre fet a Andorra ha de ser diferent.