BLOG GASTRONÒMIC
Microsites Gastronomia 20/06/2016

Cuina d'aprofitament: granitzats i gelats

Dues propostes de receptes fàcils i útils per no llençar fruita, refrescants ara que s'apropa la calor

Gracia Linde
2 min
Cuina d'aprofitament: granitzats i gelats

Ara que estan tan de moda les noves tendències i la nova cuina, sumat al fet que s'apropa la calor, he decidit presentar una recepta d'allò més fàcil i molt útil. Útil? Sí, avui cuinarem amb aquelles fruites que no han sortit gaire bones, com un meló o una síndria poc dolços, una poma una mica picada o un plàtan ja massa madur.

Us donaré un parell d'idees per tirar endavant aquest concepte de cuina, tan poc conegut però a la vegada tan profitós. Avui farem cuina d'aprofitament. Per a aquestes receptes no hi ha ingredients concrets, és a dir, ho podeu fer amb les fruites que més us agradin, o que tingueu de ja fa temps i no en treieu cap profit.

El primer exemple son els granitzats; personalment, el que a mi m'agrada és el de meló. Necessitem un meló i dos cullerades soperes de mel, fins i tot una tercera, si el volem una mica més dolç, tot i que jo ho faig amb 125 grams de sucre, i 750 mililitres d'aigua. Pel que fa als estris, un 'minipimer' o picadora i un bol que el poguem posar al congelador.

Netejarem el meló i el tallarem a trossos perquè sigui més fàcil picar-lo. Els posarem en el bol del 'minipimer' amb les 2-4 cullerades de mel (si ho preferim, podem tirar-hi sucre, 125 grams), i per acabar afegirem uns 750 mililitres d'aigua i ho triturarem. Ho posarem al congelador i vigilarem que no és formin glaçons, simplement que estigui ben fresquet.

Una altra forma de fer-ho és amb les maduixes i 'gel pilé'. Per això necessitarem maduixes, 4-6 cullerades de sucre i 'gel pilé'. D'estris, els mateixos, pero aquest cop, no caldrà un bol per anar al congelador, ja que aquest granitzat és pot disfrutar al moment. Posarem les maduixes netes i tallades amb el sucre i el gel al bol del 'minipimer' i ho triturarem bé fins obtenir la textura desitjada.

Si ho desitgeu, podeu combinar diferentes fruites per fer granitzats de diferents sabors (síndria, meló, poma o plàtan).

La segona idea és fer gelats simples, amb sucs de fruites. Concepte molt fàcil: exprimirem qualsevol fruita (com una taronja, per exemple), li afegirem sucre al gust i ho posarem en gots petits al congelador (podem afegir trossos de xocolata o altres fruites, com la menta, etc.). Cada got el taparem amb film transparent i hi clavarem una cullera o un pal de gelat. Deixarem refredar tota la nit al congelador i llestos. En algunes botigues, venen motlles ja pensats per fer aquest tipus de 'polos'. Hi ha altres mil maneres de cuina d'aprofitament i no només amb fruites, també s'aplica amb verdures o amb altres menjars preparats, així que abans de llençar qualsevol plat, fruita o verdura, penseu en quina nova creació pot convertir-se.

stats