Joan Roca: “Cuinar plegats és una festa, una 'jam session'”

Els xefs Joan Roca, Nandu Jubany i Hideki Matsuhisa cuinen junts el sopar de celebració dels 10 anys de l'hotel Sport Hermitage de Soldeu

Imatge inèdita la que ha viscut aquest dimarts l'hotel Sport Hermitage de Soldeu per commemorar el seu 10è aniversari: els xefs Joan Roca, Nandu Jubany i Hideki Matsuhisa, el primer amb tres i els altres dos amb una estrella Michellin, han elaborat plegats el sopar d'aniversari per a 160 comensals. Jubany, que dirigeix un dels hotels gastronòmics de l'establiment canillenc -l'altre té al capdavant el japonès Matsuhisa- ha agraït les facilitats que li van posar els altres dos companys per tirar endavant la iniciativa, després de l'encàrrec que li va fer la família Calbó per dur a terme quelcom especial per a l'aniversari.

“No és fàcil trobar-nos per cuinar plegats, però la clau de tot plegat és l'amistat que ens uneix i el fet de ser un hotel compromès amb l'excel·lència”, ha assegurat el gironí Joan Roca. De fet, ha reconegut que els arriben molts encàrrecs similars i que molts cops han de dir que no, però en aquest cas, “dius que sí quan saps que allà on vas hi ha una estructura i una professionalitat”. Roca considera que cuinar plegats “és una festa, una manera de divertir-nos, una 'jam session'”. Però també reconeix que és una manera d'aprendre coses, perquè “per molt que sembli que en saps, cada dia te n'adones que no”, ha sentenciat. La finalitat d'aquest sopar, segons Roca, és que “en veure'ns treballar junts, a la gent li agafi ganes de cuinar”.

Els tres cuiners han volgut portar a Andorra una mostra dels plats que ofereixen als seus restaurants, amb un producte “per posar-se les gales”. Així, el 'sopar a tres mans' començava amb una mostra d'aperitius de cadascun d'ells, amb tòfona, caviar i llagosta com a ingredients estrella. Pel que fa als plats, Roca, a qui li van "deixar triar primer", ha portat la seva gamba marinada amb influència oriental, el seu “producte fetitxe”, mentre que Hideki ha ofert un arròs cremós d'anguila fumada del Delta de l'Ebre, ja que assegura que tot i que la seva cuina és japonesa, “cada cop hi ha més intercanvi amb els ingredients mediterranis, i no és copiar sinó deixar-te influenciar”. Finalment Jubany ha cuinat un moll de l'os amb tàrtar de bou tartufo. I per acabar, després d'uns cítrics al natural amb pesto d’anisats, el postre làctic de Jordi Roca, que un cop degustat Roca ha buscat la complicitat entre el sabor i l'aroma fent olorar als comensals una essència de llana d'ovella.

El sopar s'ha organitzat per a les persones que han fet possible els 10 anys d'aquest hotel de cinc estrelles. De fet, Jubany ha explicat que després de pensar-ho molt, finalment van decidir enfocar-lo als millor clients, “els que fan estades llargues, vénen en família i repeteixen, en definitiva, els que paguen les factures”. I tot i ser de pagament, “els ha fet molta il·lusió” perquè “havien de ser 100 i al final som 160”.