L'homenatge pòstum somiat (i merescut) a Joan Berenguer

Més de 100 persones assisteixen a un sopar d'elevada exigència gastronòmica, amb moments per a l'emotivitat però també per a la festa

"Si Joan Berenguer aixequés el cap, se'n riuria de tot plegat". Aquest era un dels comentaris més sentits aquest dimarts al vespre a l'hotel Centric Atiram d'Andorra la Vella, escenari del sopar per homenatjar la seva figura. Una persona discreta, treballadora i poc amant dels protagonismes. Però la seva feina de formigueta al llarg dels anys per potenciar la gastronomia del país, dins i fora les nostres fronteres, necessitava d'un acte d'aquestes característiques. Un homenatge pòstum merescut, per tot el que no se li va reconèixer en vida.

I com no podia ser d'altra manera, l'oda a Joan Berenguer havia d'estar acompanyada de bona gastronomia. Sense cap mena de dubte, es pot definir el sopar d'aquest dimarts com a espectacular. Els cuiners del país, dotze en total, van esprémer al màxim el seu talent, inspirant-se en la figura del Joan. I el resultat va estar a l'alçada del que el crític gastronòmic andorrà va defensar amb cos i ànima al llarg de la seva vida: una cuina andorrana d'alta qualitat.

El menú va ser etern, però la presentació i aroma dels plats feia impossible declinar tastar alguna de les catorze propostes. I el gust convidava a no deixar res al plat. Cremós de foie amb ceps i blat de moro; rissotto Berenguer; tosta amb llagostins, maionesa de plàncton i gelatina de gintònic; crema freda d'ortigues amb fonoll i daus de pa de cereals cruixent; nou de vieira amb papada de porc cuit a baixa temperatura, suc de rostit trufat i cruixent de brots d'espinacs; o tripa de bacallà amb cigrons i all negre. I per postres, crema de remolatxa dolça amb gelat de farigola i terra de ceps; i tendre de brioix, caramel·litzat a la mel d'Acer, amb escuma de crema catalana. Ep, que només són alguns exemples del que es va poder degustar.

El menú homenatge al Joan Berenguer va ser assaborit per 129 persones, elevada assistència que va superar les previsions inicials. Entre els comensals, cares conegudes, tot i que s'hi va trobar a faltar representació política (els que hi eren, venien a títol personal, van assegurar). Per tot plegat, es va convertir en un sopar d'"amics i gent propera" a Berenguer, decidits a fer-li l'homenatge que les institucions polítiques no li han fet, tal com va ressaltar i lamentar l'editor de Menja't Andorra, Toni Corominas, durant la presentació del sopar.

Subhastes de 400 euros

Entre plat i plat, es van anar subhastant vins, licors i d'altres begudes que la família de Berenguer havia cedit, així com algunes donades per amics. Vint peces en total que van acabar portant alguna 'picabaralla' per aconseguir-los. Es va arribar a pagar fins a 400 euros per a una única adquisició.

El sopar-homenatge va cloure amb una foto de família de tots els xefs participants (Carles Flinch, Miquel Canturri, Ramon Sasplugas, Narcís Allué, Ramon Cabiscol, J. Antoni Guillermo, J. Carlos Valladares, Eudald Vila, Guillem Marquet, Clàudia Coma, Josep Maria Troguet i Nacho Menor), junt amb la família i la resta d'impulsors de la iniciativa. Moments molt emotius que la família va agrair, i que es van anar combinant amb moments més distesos i festius, com el pastís d'aniversari que de cop va aparèixer per la xef Clàudia Coma. Un secret que s'havien guardat els cuiners participants, els quals van demostrar molt bon ambient durant tot l'esdeveniment.

Emoció i festa, però sempre amb la figura del Joan molt present. Si aixequés el cap...