Com depurar el nostre cos dels excessos nadalencs

Diverses tipologies d'infusions, tes i fins i tot la cúrcuma són alternatives que guanyen protagonisme durant les festes

El Nadal no es pot entendre sense gastronomia, peça clau en els dies més màgics com a excusa per reunir a la família en una mateixa taula. Es busca l'excel·lència en l'elaboració de les propostes, però molt sovint es cau en els excessos, tant pel volum de menjar que omplen els plats com en la repetició dels àpats: el 24 de desembre, el 25, el 26, el 31, Reis... Si a aquestes dates afegim els sopars d'empresa, generalment ubicats en dates prenadalenques, tot plegat forma un conglomerat de gastronomia per gaudir, però també gens fàcil de digerir.

És per aquest motiu que, ara més que mai, interessen les opcions d'ingredients depuratius per al nostre cos. La depuració permet alliberar toxines de la sang i netejar l'organisme de tot allò que el perjudica. Cal desintoxicar de tant en tant i més durant el Nadal, combinant-ho també amb aquelles opcions que  tinguin propietats digestives.

La combinació d'aquestes dues accions la trobem en les infusions, ideals per a èpoques com les actuals, "amb excés de menjar", exposen la Raquel Moure i Anna Pallé, sòcies de la botiga De Bon Gra a Andorra la Vella. Es poden prendre després dels àpats, i les més suaus també durant la resta del dia. D'entre les més sol·licitades, expliquen, hi trobem la de cua de cavall, una planta que en infusió és molt diürètica, és a dir, fa augmentar la producció d'orina, fet que ajuda a eliminar toxines i a evitar l'acumulació de substàncies tòxiques. A més, contribueix a rebaixar les digestions pesades, té efecte antioxidant i anticicatritzant.

Al mateix nivell de demanda hi trobem la infusió de boldo, també amb propietats diürètiques i depuratives per facilitar la neteja de toxines del nostre cos. Així mateix, pel seu contingut en tanins i flavonoides, està indicada també per netejar el fetge i protegir-lo. Per les seves propietats, el boldo és una infusió molt recomanable de prendre tot l'any, com a preventiu, exposen la Raquel i l'Anna.

Una altra recomanació és la infusió de saüc, planta que ajuda a la transpiració a més de ser diürètica. Destaca també per actuar contra les inflamacions i afeccions del sistema respiratori com constipats o la grip, molt comunes d'aquesta època de l'any, en què el fred és més intens i els virus més presents que mai.

I per acabar amb les infusions, dues més per completar les recomanacions amb propietats depuratives: la de dent de lleó, que a més de ser depurativa és laxant i té beneficis sobre la circulació i els ronyons, i la de card marià, que ajuda a tonificar i netejar el fetge en general.

A banda de totes aquestes alternatives, una altra molt apreciada és la composta per una barreja d' espí blanc i arítjol. La seva combinació també la fa ideal per combatre els excessos nadalencs.

El te, el segon gran aliat

Juntament amb les infusions, els tes són uns bons aliats per sortir vius digestivament parlant del Nadal. Porten teïna, motiu pel qual els hem de prendre en moderació (segons com ens afectin els hauríem d'evitar a última hora del dia, exposen des de De Bon Gra), però també contribueixen a que les nostres digestions siguin menys pesades. D'entre ells, els més recomanables són el te vermell, amb propietats digestives i desintoxicants, i el te verd, que també contribueix a la neteja de toxines.

Com preparar les infusions i te

Per no perdre cap dels beneficis nutricionals i de salut de les infusions i tes, és important tenir cura de la seva preparació. La gran majoria s'han de fer bullir amb la mateixa aigua (no afegir-ho després), per després deixar-les reposar, un temps que depèn de cada infusió però que en general "no cal que sigui més de dos minuts". Després es cola, i ja està llesta per prendre.

Algunes d'aquestes propostes depuratives, afegeixen, tenen un gust fort, fins i tot amarg, motiu pel qual són molts els que opten per endolcir-les. Eviteu el sucre, o almenys escolliu el sucre de canya. Amb tot, millor decantar-se per l' estèvia, el xarop d' atzavara o la mel.

Els altres grans aliats depuratius

Pels qui no siguin massa d'infusions i tes, no us rendiu, teniu alternatives quan les digestions són pesades. La canyella, el gingebre i la cúrcuma, una arrel asiàtica cada vegada més introduïda a les nostres llars, també són antioxidants, ajuden al fetge i ajuden a digerir. La cúrcuma té, a més d'aquests, incomptables beneficis que ens reservem per a un proper article.