Restaurant Can Benet: generació de cuiners

Josep Maria Benet, cuiner per vocació i per treball arriba a Andorra l’any 1969 provinent d’Artesa de Lleida. Gairebé 50 anys després Marc Benet segueix el negoci sense oblidat els orígens

Està demostrat que l’èxit en restauració, com també en altres tipus d’establiments, s’assoleix gràcies a una trajectòria, una constància i un passar de pares a fills. En definitiva, un restaurant familiar, com és el cas del Restaurant Can Benet.

L’artífex d’aquesta exitosa trajectòria és en Josep Maria Benet, cuiner per vocació i per treball que arriba a Andorra l’any 1969 provinent d’Artesa de Lleida, la seva població natal. El seu aprenentatge, de ben jove, transcorre a Lleida, al restaurant Modern, per traslladar-se després a les Basses d’Alpicat, a un negoci de la mateixa propietat.

Els seus primers passos professionals a Andorra els dóna al restaurant Celler d’en Toni, en principi com a cambrer. Quan torna del servei militar ja s’incorpora a la cuina amb l’avi Antoni Sasplugas. Foren catorze anys en els quals va fonamentar els seus coneixements i una manera de treballar a la cuina irrepetible. Amb disciplina, amb ordre i també amb creativitat. El mestre Antoni Sasplugas fou un avançat a l’època que va crear escola, en què van aprendre molts cuiners que avui dia estan feliçment establerts.

L’any 1990 Benet obre el seu propi restaurant, Can Lleonart, a Terra Vella, on durant nou anys hi va donar a conèixer una cuina amb segell propi. Cuina tradicional, amb una sensibilitat i un do proverbial que l’han conduït a interpretar el receptari popular al més subtil dels refinaments.

En aquests moments es compleixen 19 anys des que la família Benet és va fer càrrec del llavors restaurant la Cort d’en Nyerro, al Barri Antic, on segueixen oferint la seva excelsa cuina amb el nom de Restaurant Can Benet. El servei, atent i acurat, sempre sota la direcció de Maria Dolors Rubió, esposa d’en Josep Maria.

Actualment als fogons oficia en Marc Benet, que va estudiar cuina durant tres anys a l’Escola d’Hostaleria del Lycée Comte de Foix. Va aconseguir una beca d’estudis de Crèdit Andorrà i va estudiar altres tres anys a l’Escola d’Hostalatge de Barcelona, fent les corresponents pràctiques a Bellaterra a l’Hotel que pertany a la mateixa Escola. Abans d’integrar-se a la cuina del restaurant familiar, va fer pràctiques al Celler d’en Toni i al restaurant Xup-Xup d’Escaldes.

La cuina de Can Benet, malgrat el canvi generacional, ha seguit una línia coherent mantenint els plats que en Josep Maria va implantar en base a unes matèries primes properes de la cuina tradicional de muntanya encara que, és just propagar-ho, ofereixen plats com la caldereta de llagosta o arrossos amb llamàntol d’una elaboració exquisida.

En Marc és un estudiós de la cuina que manté un estil propi amb què tracta de donar la seva visió personal de molts diversos plats. Es caracteritza per una estable regularitat en les seves propostes, amb un especial esforç en les presentacions, mentre que els sabors viatgen pel camí de la delicadesa. En definitiva, a les seves elaboracions hi ha matèria prima, tècnica i complexitat.

Finament, i pel que fa al celler, amb vins de les denominacions d’origen més acreditades, així com dels grans crus de la viticultura francesa, pot satisfer les aspiracions de l’afeccionat més exigent.