Sabors de quatre continents en un únic país

El ‘ceviche’ és el plat insígnia de la cuina peruana, en auge pel seu gust però també per les seves propietats nutritives

El Perú és un país amb gran diversitat cultural, i això s’ha transmès també en la seva gastronomia. Manté les arrels de l’antic Perú, però també d’Espanya, de l’Àfrica Subsahariana, de França i fins i tot de la Xina, el Japó i Itàlia. Per aquest motiu, un dels fets que la distingeixen és que compta amb ingredients i sabors arribats de quatre continents. Per tot plegat, la llista de plats típics és extensa i se’n poden comptar fins a mig centenar.

Un dels principals emblemes del Perú és sense cap mena de dubte el ‘ceviche’ (com ho demostra el fet que sigui Patrimoni Cultural nacional), fet a base de peix cru (llenguado, verat, bonítol, nero o truita, entre d’altres), adobat amb llimona (o llima), ceba, all, sal i pebre. Es tracta d’un plat que ha traspassat fronteres pel seu component saludable i nutritiu, a banda de pel seu bon gust. La pròpia Kate Middleton, esposa del príncep Guillem d’Anglaterra, n’és una fèrria defensora. El ‘ceviche’ aporta, entre d’altres, proteïnes, omega 3, omega 6, minerals com el fòsfor, el zinc, el iode, i vitamines A, D, E i K.

Un altre imperdible és el conegut com l’arròs ‘chaufa’, que es fregeix i es barreja amb diverses tipologies de carn, espècies, ous, ceba i salsa de soja. Aquí es pot veure clarament la influència xinesa en la cuina del Perú. I l’‘antichucho de corazón’, broqueta de cor de carn marinada amb espècies, o el ‘tacu-tacu’ (d’inspiració africana). És una recepta d’arròs amb verduretes i llegums, que es barregen en una massa homogènia a la paella.

Una recomanació ben diferent és el ‘chupe de camarones’, amb gambetes fresques, patates peruanes, formatge, all, tomàquet, ceba i coriandre, entre d’altres.

Tot plegat, es pot acompanyar amb la proposta de begudes peruanes, molt basades en la gran varietat de fruita autòctona que cultiven. El panís és un ingredient bàsic i històric en tota la seva cuina, però que també s’utilitza als beures, com la tradicional ‘chicha de jora’, amb blat de moro fermentat amb fruita, i la ‘criolla chicha morada’, blat de moro bullit amb fruita barrejat amb sucre i llimona.

En definitiva, una cuina en auge, cada vegada més apreciada i amb més fidels arreu del món. Nutritiva, autèntica però amb el millor de tot allò que la influencia.