La cuina nipona: bona, sana i detallista

Amb l’arròs com a principal protagonista, és una gastronomia mil·lenària amb molta presència de peix cru, verdures i algues

Malgrat que ha estat sobretot durant la darrera dècada quan ha agafat volada arreu del món, la gastronomia japonesa té darrere les seves espatlles segles i segles d’història. El seu punt d’origen el trobem fa més 2.000 anys, amb la introducció del cultiu d’arròs de regadiu al país nipó. Des de llavors, l’arròs ha estat el producte principal en la seva dieta. La resta de propostes culinàries són sempre plats secundaris d’acompanyament.

Partint d’aquí, la cuina japonesa és extensa i gustativament molt identificable, i també destaca pel seu component saludable. Possiblement el plat estrella sigui el sushi, que parteix (evidentment) d’una base d’arròs, servida amb peix o marisc cru, o semi-cuinat, acompanyat d’ingredients com verdures i ou. Ve acompanyada amb salsa de soja, wasabi i gingebre marinat. Partint del sushi, neixen de nou múltiples modalitats, com el makisushi, que es caracteritza per estar embolicat amb alga nori; o l’ onigri, que també s’embolica amb aquesta alga i que té forma de triangle. Precisament l’alga és un altre dels ingredients bàsics que tampoc falten a la cuina nipona.

Dels japonesos també volem destacar, sobretot per les seves altes propietats nutricionals, el tofu, preparat a base de llet de soja amb textura similar a la d’un formatge fresc, i que es pot servir calent o fresc. O la sopa de miso, que combina aquest ingredient amb soja desfeta en dashi o brou de peix. Com a entrant, un dels més singulars és l’ edamame, fet a base de mongeta verda cuita amb sal, o la tempura, una combinació de fregit de verdures i marisc arrebossats.

"El sushi parteix d'una base d'arròs amb peix o marisc cru, acompanyat de verdures, ous o algues"

Pel que fa als fideus, enumerar totes les opcions cuinades seria molt llarg. Els que més han traspassat fronteres i fàcilment podem trobar als restaurants de tradició japonesa són els yakisoba, fets amb farina de blat fregit amb verdures i porc (opcional), o els udon, un concepte similar però amb fideus gruixuts.

Tot plegat ho podem rematar amb un mochi, postres elaborades amb pasta d’arròs dolça i recent molta, farcit de gelat, fruita, crema, xocolata o melmelada, entre d’altres. I per acabar, podem millorar la digestió amb un mactha, el té verd japonès per excel·lència.

A banda dels seus gustos de contrastos i per caracteritzar-se per les seves propietats saludables, la cuina japonesa també posa molt èmfasi en utilitzar sempre productes de temporada. Així mateix, els nipons són molt detallistes en la presentació de qualsevol plat, des del més senzill al més complex. Tot plegat aconsegueix el doble efecte que la seva gastronomia entri pels ulls i per la boca, que s’assaboreixi en cadascun dels detalls que fan de la cuina japonesa ideal per a persones que volen menjar sa i gaudir d’una fusió de contrastos al seu paladar.